Spring naar content

Wat zijn de beweegrichtlijnen

De beweegrichtlijnen geven de hoeveelheid lichaamsbeweging weer die nodig is voor een goede gezondheid. Op verzoek van het ministerie van VWS heeft de Commissie Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad in 2017 een update gedaan op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Als gevolg daarvan zijn de vroegere beweegnorm (30 minuten bewegen), combinorm en fitnorm aangepast en samengevoegd in de beweegrichtlijnen.

Voor mensen met een verstandelijke beperking betekent dit:

✔️Bewegen is goed, meer bewegen is beter

✔️Sta vaker op of wissel van houding

✔️Voeg een extra beweegmoment aan je dag toe

Spier- en botversterkende activiteiten

Sterke spieren vergemakkelijken dagelijkse activiteiten en door sterke botten ontstaan minder snel botbreuken. Spier- en botversterkende activiteiten zijn goed voor de gezondheid. Benieuwd aan wat voor activiteiten je kunt denken?

Spierversterkende activiteiten: het trainen van kracht, uithoudingsvermogen en omvang van spieren, bijvoorbeeld met hardlopen, bootcamp en waveboarden.

Botversterkende activiteiten: het lichaam met het eigen gewicht belasten, bijvoorbeeld trampoline- en touwtjespringen.

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

portretfoto

Lilian van den Berg

Specialist

Meedoen aan sport en plezier in sport is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoe vinden zij hun weg naar sport en bewegen en wat hebben zij nodig? Kennis over de doelgroep, de drempels en wat voor hen belangrijk is helpt professionals in het werkveld om sport & bewegen mogelijk te maken. Daarnaast kijken we naar het gebruik maken van de kracht van sport als middel om bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken zoals sociale participatie en kansengelijkheid. 

Misschien ook interessant:

Whitepaper Sport en bewegen door mensen met een beperking

Deze whitepaper geeft praktische informatie en handvatten om mensen met een beperking in beweging te krijgen en houden.

Beweegcirkel

Stimuleer jij anderen om te bewegen? Gebruik de Beweegcirkel en help anderen stapsgewijs naar meer beweging in hun dag.

Leerboek Plezier in bewegen voor ieder kind

Het leerboek Plezier in bewegen voor ieder kind geeft jou als begeleider tips en praktische handvatten om kinderen met een ontwikkelingsachterstand op motorisch en/ of gedragsmatig gebied, plezier in sporten en bewegen te geven en hun talenten te ontdekken.