Spring naar content

Nut en meerwaarde van sport en bewegen in het basisonderwijs

De basisschool is een belangrijke plek voor een positieve sport- en beweegrijke toekomst van ieder kind. Met name door goed en voldoende bewegingsonderwijs wordt de basis gelegd. Wil jij weten wat de belangrijkste positieve effecten van meer sport en bewegen op school zijn?

rennende basisschool kinderen

Lees het e-book: ‘Naar meer sportparticipatie van de jongeren in het vmbo’

Op het voortgezet onderwijs neemt de sportdeelname van jongeren jammer genoeg steevast af. Voornamelijk in het vmbo. En dat terwijl duurzame sportdeelname de persoonlijke, sociale, cognitieve, financiële, fysieke en emotionele waarden stimuleert. Een voorbeeld van met plezier meedoen aan sport is dat het zorgt voor een groter netwerk met vrienden in de schoolperiode. Naast het terugdringen van eenzaamheid, zorgt het ook voor een gezond gedrag. Met het e-book geven we meer achtergrond om hier als (onderwijsprofessional mee aan de slag te gaan.

Op zoek naar inspiratie, kennis, tools en meer?

Aanmelden kennisupdate jeugd

Wil jij als professional op de hoogte blijven van alles wat er speelt omtrent sport, bewegen en jeugd?

logo alles over sport

Allesoversport.nl

Hét platform van Kenniscentrum Sport & Bewegen, waar alle kennis over sport en bewegen samenkomt. Of je nu wilt…

mobiele weergave digimagazine wvdm 2021

Producten

Je vindt hier handige instrumenten, stappenplannen, factsheets en whitepapers. Ben je op zoek naar een relevante publicatie? Bekijk dan…

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

Johan Koedijker

  • Specialist

Ik vertaal wetenschappelijk onderzoek op het gebied van een gezonde motorische ontwikkeling naar praktisch toepasbare informatie, zodat iedereen een leven lang kan profiteren van de vele voordelen van sport en bewegen. Thema’s waar ik mij mee bezighoud zijn; meer en beter bewegen op school, gevarieerder en met plezier sporten op de vereniging en meer bewegen in de buurt.

Femke van Brussel

  • Specialist

Mijn doel is om jeugd van 0 tot 12 jaar meer én vaardiger te laten bewegen. Ik werk graag met partners uit wetenschap en praktijk om kennis toepasbaar te maken voor professionals die met deze jeugd te maken hebben. Denk hierbij aan samenwerking met de aanpak Gezonde School en Gezonde Kinderopvang. Verder kan je mij vragen stellen over motorische ontwikkeling, de beweegrichtlijnen (0-4) en erkende sport- en beweeginterventies.

Dorien Dijk

  • Specialist

Ik werk binnen de thema’s Vaardig in Bewegen en Sociaal Veilig Sporten vooral op één doelgroep. En dat is jeugd. Zo draag ik bij aan een optimaal pedagogisch sportklimaat, goed sportbestuur, binden en behouden jongeren bij sport, maar ook bij in en om de school bewegen bij PO, VO, MBO en speciaal onderwijs. Verder ben ik betrokken bij de aanpak Gezonde School en heb ik naast nationale samenwerkingen ook ervaring bij internationale projecten.