Spring naar content
Naar alle interventies

Voetbalfit

Het Voetbalfit programma (hierna: Voetbalfit) is een warming-up programma, ontwikkeld door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), het Athletic Skills Model (ASM), VeiligheidNL, het VUmc en UMC Utrecht, om uiteindelijk blessures aan de onderste extremiteiten bij jeugdige (vanaf 5 jaar) en volwassen veldvoetballers te voorkomen. Voetbalfit is een doorontwikkeling van het bewezen effectieve 11+ (kids)programma en gestoeld op verschillende grondvormen van bewegen van het ASM. Het is beschikbaar via het online trainersplatform van de KNVB (Rinus) en bestaat uit 94 oefeningen voor vijf leeftijdscategorieën. De oefeningen, die ongeveer 5 minuten duren en zowel spel- als oefenvormen kunnen zijn, zijn als blessurepreventief programma verwerkt in meerweekse schema’s waarin één training een Voetbalfit oefening als warming-up bevat en daarnaast andere oefeningen gericht op het ontwikkelen van voetbalvaardigheden. Oefeningen kunnen op maat worden afgestemd op het team door de instructies voor het makkelijker of moeilijker maken van de oefening op te volgen.

Doelgroep

De uiteindelijke doelgroep van Voetbalfit bestaat uit jeugdige (vanaf 5 jaar) en volwassen voetballers, die binnen een voetbalvereniging op een veld trainen onder begeleiding van een voetbaltrainer. De intermediaire doelgroep van het Voetbalfit zijn voetbaltrainers.

Doel

Het hoofddoel van Voetbalfit is het met 20% verlagen van het risico op voetbalblessures aan de onderste extremiteiten bij amateur veldvoetballers over één voetbalseizoen. Om dit te bereiken willen en kunnen trainers een blessurepreventief oefenprogramma gebruiken (Voetbalfit).

Aanpak in het kort

Voetbalfit bestaat uit meer dan 90 leeftijdsspecifieke warming-up oefeningen gericht op de thema ’s die een rol spelen bij het voorkomen van blessures aan de onderste extremiteiten, bijvoorbeeld balans, coördinatie en kracht. Zowel uit 11+ (kids) als uit bepaalde grondvormen van bewegen van het ASM komen componenten in de oefeningen terug. Dankzij trainingsschema’s kent Voetbalfit een seizoensopbouw.

De Voetbalfit oefeningen staan op de Rinus website (KNVB Rinus | De online assistent-trainer) en in de Rinus app. Bij elke oefening staat uitleg, in tekst en beeld (afbeelding en video met voice-over). Voor de uitvoer van de oefeningen zijn materialen nodig die trainers standaard tot hun beschikking hebben (ballen, pylonen).

Voetbaltrainers van voetbalverenigingen door heel Nederland kunnen Voetbalfit uitvoeren. Bij een deel van de verenigingen (40% van het aantal) is het beleid van de vereniging wel van invloed op het gebruik van Rinus (en dus ook van Voetbalfit). Als er een hoofd opleidingen is, kiest deze vaak een manier van werken voor de trainers.

 

Voetbalfit wordt uitgevoerd op het voetbalveld. Randvoorwaarden voor de uitvoer van Voetbalfit op locatie zijn voldoende ruimte op het veld (afmetingen staan vermeld in de oefening) en de beschikking hebben over de benodigde materialen (bijvoorbeeld ballen en pylonen).

 

Meer informatie

Interventie-eigenaar

  • VeiligheidNL

Contactpersoon

Erkenning

  • Niveau: Goed onderbouwd
  • Datum erkenning: 21 november 2023
Dit is een erkende interventie