Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Beweegapp gezocht! (2015)

Jeroen Hoyng (Kenniscentrum Sport) zette een groot aantal beweegapps voor de Nederlandse markt op een rij in zijn rapport ‘StApps naar Bewegen’. Wat blijkt: er is een fors aanbod, maar de wetenschappelijke onderbouwing laat te wensen over. “Wat betreft de ontwikkeling van beweegapps staan we nog maar aan het begin”, concludeert hij dan ook.

Amerikaanse onderzoekers zijn het met hem eens. Zij testten 30 populaire Amerikaanse beweegapps. Sommige apps blonken uit in het diverse aanbod van oefeningen of boden goede adviezen over trainingsopbouw. Anderen konden de gebruikers juist goed verleiden om te blijven bewegen. Er waren echter nauwelijks apps met al deze elementen.

Eind 2016 zijn de gezamenlijke GGD-en begonnen om Nederlandse gezondheidsapp’s (waaronder beweegapp’s) in kaart te brengen: de beste apps voor jouw gezondheid! (redactie: update januari 2017)

Wat is een goede beweegapp?

Is het erg dat veel apps weinig onderbouwd zijn? Op zich niet. Een goede beweegapp is een app die je helpt om meer/beter te bewegen. Wetenschappelijk bewezen of niet, dat maakt niet uit. Maar zoek je naar een geschikte beweegapp (of wil je er één ontwikkelen!) dan is het toch handig om te weten waar je op moet letten. Met deze tips (gebaseerd op Australisch onderzoek) wordt de zoektocht naar een effectieve app hopelijk wat makkelijker:

  1. Kies een app die leuk is om te gebruiken.
  2. Kies een app die past bij iemands mogelijkheden.
    Iemand van 70 jaar zonder veel beweegervaring is bijvoorbeeld weinig gebaat bij een hardloop-app.
  3. Ga voor een app die helpt om beweegdoelen te stellen en aan te passen.
    Het stellen van doelen is een veel gebruikte manier om (beweeg)gedrag te verbeteren.
  4. Kies een app die het beweeggedrag bijhoudt.
    Denk aan apps met stappentellers of apps die fietstijd/-snelheid bijhouden. Hiermee wordt beoordeeld of beweegdoelen gehaald zijn.
  5. Zoek naar apps met een trainingsopbouw.
    Om gezond en plezierig te bewegen, is het belangrijk dat de app helpt om de juiste oefening uit te voeren met de juiste frequentie, intensiteit en duur. Vooral voor gebruikers met weinig beweegervaring is dit essentieel.
  6. Kies apps die gebruik maken van ‘communities’.
    Steun van andere gebruikers helpt om beweegdoelen te behalen.
  7. Zoek apps met een aankondigingsfunctie.
    Denk aan een app die aankondigt dat er een wandeling gepland staat.
  8. Ga voor een app die beloningen uitdeelt bij succes.
    Belonen helpt bij het versterken van gedrag. Een beloning kan een compliment of aanmoediging zijn. Denk ook aan een virtueel klassement met een leider.

Beweegapps voor inactieve groepen

Hoewel de ‘Gezondheid&Fitness’ afdelingen van de app-stores groeien als kool zitten er toch nog blinde vlekken in het aanbod. Hoyng signaleert een gebrek aan apps voor inactieve groepen, zoals mensen met een chronische ziekte. Dat is jammer, want juist deze groepen kunnen veel baat hebben bij bewegen en apps kunnen hen wel degelijk helpen. Zo ontwikkelden onderzoekers uit Maastricht onlangs een zeer effectieve beweegapp voor diabetici en longpatiënten. De app hielp patiënten met het stellen van doelen en het bijhouden van beweegminuten. De zorgverleners konden deze gegevens inzien en gebruiken bij het coachen van de patiënten. Met resultaat, patiënten bewogen gemiddeld 11 minuten meer per dag.

Apple Researchkit

‘Wij dagen de wetenschap uit om meer onderzoek te doen naar de effectiviteit van beweegapps…’ luidt één van de adviezen van Hoyng. Of Apple hier zo van onder de indruk was dat ze hun Researchkit ontwikkelden, zullen we wellicht nooit weten. Dat ze de Researchkit begin dit jaar introduceerden weten we wel. Met de Researchkit bouwen onderzoekers apps waarmee de smartphone kan worden gebruikt als bron van medische informatie (zoals bewegen). Dit ontsluit een ongekende hoeveelheid nieuwe onderzoeksgegevens. ‘De hele wereld wordt ons onderzoekslab,’ zegt Apple. Over nieuwe, spannende ontwikkelingen gesproken!

Literatuurverwijzing: Schaars, D., & Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) (2015). Beweegapp gezocht!. Sportexpert.

Omschrijving

  • Jaar:
    2015
  • Plaats:
    Ede
  • Uitgever(s):
    Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)
  • Mediumsoort:
    Online artikel
  • Trefwoord(en):