Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Beweeggids voor ouderen met dementie (2019)

Voldoende bewegen is belangrijk voor ouderen met dementie. Het houdt hen langer gezond en heeft een gunstige invloed op de ontwikkeling van dementie. Speciaal voor verzorgers, begeleiders en mantelzorgers heeft Kenniscentrum Sport, samen met onderzoekers, een beweeggids ontwikkeld.

Deze beweeggids laat zien hoe je ouderen met dementie, van thuiswonenden tot mensen die in verpleeghuis verblijven, kan stimuleren meer te bewegen. Het is een online instrument met tekst en veel beeldmateriaal, waarmee mensen met dementie ondersteund kunnen worden bij het (meer) bewegen. Er wordt verteld waarom verschillende vormen van bewegen belangrijk zijn, er zijn filmpjes met duidelijke uitleg van oefeningen en tips over inrichting van de ruimte.

Het Kenniscentrum Sport maakt deel uit van de studie ‘Laat je brein niet indutten‘, naar de rol van bewegen in relatie tot dementie.

Literatuurverwijzing: Zeeuw, J. de, Preller, L., Heuvelen, M.J.G. van, Sanders, L., & Havinga, S. (2019). Beweeggids voor ouderen met dementie.

Omschrijving