Spring naar content
Terug naar de kennisbank

CZ aan de slag met leefstijlcoaching (2015)

De pilot startte in 2014 gestart en duurt drie jaar. Medio 2017 worden de resultaten in samenwerking met de Universiteit Maastricht wetenschappelijk geëvalueerd, waarna het Zorginstituut Nederland zal besluiten of deze zorg structureel vanuit de basis zorgverzekering gefinancierd gaat worden. De opzet van het l-traject is mede gebaseerd op de ervaringen van de BeweegKuur.

Doel

  • leefstijlcoach als structureel onderdeel van het zorgproces, waarbij diverse regionale partijen samenwerken
  • eenduidige en structurele financiering
  • betere kwaliteit van zorg en
  • betere preventie van ziektes, waardoor de zorg beter betaalbaar blijft

Voor wie

Binnen de regio’s Parkstad en Oosterhout richt deze pilot zich op volwassenen met (een hoog risico op) een chronische aandoening. In de regio’s Breda en Den Bosch richt de pilot zich op kinderen met ernstig overgewicht tussen 4 – 12 en 12-18 jaar. Het aanbod voor de kinderen heet CooL en begeleidt kinderen en hun ouders naar een gezond(er) leven. Meedoen aan het CooL programma kost niets als men verzekerd is bij CZ of VGZ.

Samen werken aan een gezonde leefstijl

Binnen de regio’s werkendiverse lokale partijen – CZ, NBLP, Unimaas en NISB – stap voor stap samen aan gezonder gedrag. Het programma voor de kinderen is verdeeld over acht groepsbijeenkomsten en zes individuele bijeenkomsten thuis. Tijdens de groepsbijeenkomsten wisselen ouders en de kinderen ervaringen met elkaar uit. Het programma voor volwassenen met (een hoog risico op) een chronische aandoening is ook een combinatie van individuele coaching en groepsbijeenkomsten. Hierdoor werken zij samen aan een gezondere leefstijl.

Leefstijlcoachingsprogramma

De leefstijladvisering wordt eerst ingezet door bijvoorbeeld de praktijkondersteuner van de huisarts. Indien intensievere begeleiding gewenst is, wordt de patiënt doorverwezen naar de leefstijlcoach, die geregistreerd is in het landelijk kwaliteitsregister van de Nederlandse Beroepsvereniging voor leefstijlprofessionals (NBLP). De begeleiding, deels individueel en deels binnen een groep, richt zich op duurzame gedragsverandering naar een gezondere leefstijl. De leefstijladvisering richt zich op bewegen, voeding én gedrag. Deze combinatie blijkt bijzonder effectief.

De leefstijlcoach heeft niet alleen een rol in de begeleiding van deelnemers, maar legt tevens verbinding met het regionale sport- en beweegaanbod om duurzaam bewegen te bevorderen.

Contact?

Meedoen aan een van de pilots? Dat kan door een e-mail te sturen.

Parkstad: info@esterjanssen.nl of oclaessensconsultancy@home.nl
Oosterhout: info@keigezond.nl
Breda: kinderlscbreda@gmail.com
Den Bosch: kinderlsc@gmail.com

Literatuurverwijzing: Wert, T. van der, & Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) (2015). CZ aan de slag met leefstijlcoaching.

Omschrijving