Spring naar content
Terug naar de kennisbank

De impact van sport en grote sportevenementen op de maatschappij (2009)

casus Zuid-Afrika, eindverslag van de VWS-studiereis naar Zuid-Afrika

Van 7 tot en met 17 maart 2009 vond de VWS-studiereis Olympisch Plan 2028 naar Zuid-Afrika plaats. Het reisgezelschap van 54 personen bestond uit (onder meer) vertegenwoordigers van sportkoepel NOC*NSF, sportbonden waaronder de KNVB en KNHB, NISB, (sport)onderwijsinstellingen op wetenschappelijk, hbo- en mbo-niveau, stedelijke en provinciale sportservice- en topsportinstituten, bestuurders op rijks-, provinciaal en gemeentelijk niveau, consultants en de media.
Het doel van de reis was om kennis te nemen van de wijze waarop Zuid-Afrika in 2010 het wereldkampioenschap voetbal organiseert, wat hier allemaal bij komt kijken, wat er op sportgebied gebeurt in de bredere maatschappelijke context in Zuid-Afrika, en hoe men sport gebruikt in relatie tot een aantal specifieke maatschappelijke problemen (onder andere nationale unificatie, integratie, armoedebestrijding) om vervolgens de vertaalslag te maken naar de impact die het organiseren van het WK in 2018 en de Olympische Spelen in 2028 in Nederland kan hebben, en hoe daarop sturing kan plaatsvinden.

Literatuurverwijzing: Schotanus, F., & Westerbeek, H. (2009). De impact van sport en grote sportevenementen op de maatschappij: casus Zuid-Afrika, eindverslag van de VWS-studiereis naar Zuid-Afrika. Nieuwegein: Arko Sports Media.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Kenniscentrum Sport & Bewegen SPOR-TB-0001 Beschikbaar
Mulier instituut TOPS-0099 Beschikbaar

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Kenniscentrum Sport & Bewegen
tel: 0318-490900
e-mail: info@kenniscentrumsportenbewegen.nl

Mulier instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving