Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Eetstoornissen in de sport (2017)

is er een relatie tussen de mate van verstoord eetgedrag en een (context-afhankelijke) verstoorde lichaamsperceptie bij ritmische gymnasten?

Auteur(s): Sophie de Jager

Het evaluatief lichaamsbeeld bij sporters met verstoord eetgedrag blijkt context-afhankelijk lijkt te zijn: een sporter kan tevreden zijn over het lichaam in de sociale omgeving, maar ontevreden over het lichaam in de sportieve omgeving of vice versa. In dit onderzoek wordt onderzocht of ook de lichaamsperceptie bij ritmische gymnasten met verstoord eetgedrag context-afhankelijk is. Allereerst wordt de contextafhankelijkheid van het evaluatief lichaamsbeeld wederom onderzocht. Vervolgens wordt de relatie tussen evaluatief lichaamsbeeld en lichaamsperceptie bekeken. Tot slot wordt de invloed van context (sport- vs. dagelijks leven kleding) op de relatie tussen de mate van verstoord eetgedrag en een verstoorde lichaamsperceptie onderzocht. 52 ritmische gymnasten hebben de EDI-II-NL (van Strien & Ouwens, 2003), CBIQA (De Bruin, Oudejans, Bakker, & Woertman, 2011), body size distortion program (Gardner & Boice, 2004) en Rope Trick (Thompson & Sherman, 2001) afgenomen in zowel sport- als dagelijks leven kleding. Geconcludeerd kon worden dat ritmische gymnasten met meer verstoord eetgedrag een negatievere lichaamsevaluatie hadden. Deze evaluatie was negatiever in de sportcontext dan in het dagelijks leven. De lichaamsperceptie hing niet samen met de mate van verstoord eetgedrag en deze verschilde niet per context.

Literatuurverwijzing: Jager, S. de (2017). Eetstoornissen in de sport: is er een relatie tussen de mate van verstoord eetgedrag en een (context-afhankelijke) verstoorde lichaamsperceptie bij ritmische gymnasten?. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam.

Omschrijving