Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Gebruik en veiligheid van doping en sportvoedingssupplementen (2018)

RIVM briefrapport 2018-0047

Het RIVM heeft in 2017 onderzoek gedaan naar gebruik en veiligheid van doping en sportvoedingssupplementen in de breedtesport. Uit dit onderzoek blijkt dat het gebruik van doping (zoals anabole steroïden of amfetamine) en sportvoedingssupplementen (zoals een pre-workout product, cafeïnesupplement of stacker) in de breedtesport in Nederland laag is. Ook blijkt dat er gezondheidsklachten worden gemeld na het gebruik van doping of sportvoedingssupplementen. Het kan dan gaan om braken, duizeligheid, een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Voor dit onderzoek werden gegevens uit verschillende bronnen in kaart gebracht afkomstig van NVIC, NVWA, Gezondheidsraad en RIVM.

De drie hoofdvragen van het onderzoek waren:

  1. Wat weten we over het gebruik van sportprestatieverhogende middelen (doping en sportvoedingssupplementen) in de breedtesport in Nederland?
  2. Wat weten we over het gebruik van (sport)voedingssupplement met risico-ingrediënten (waaronder dopingstoffen) in Nederland?
  3. Leidt dit gebruik tot gezondheidsrisico’s bij de betreffende gebruikers?
Literatuurverwijzing: Berg, S.W. van den, Venhuis, B.J., Buurma, E.J.M., & Rompelberg, C.J.M. (2018). Gebruik en veiligheid van doping en sportvoedingssupplementen: RIVM briefrapport 2018-0047. Bilthoven: RIVM.

Omschrijving