Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Homosportclubs in Nederland 1980-2020 (2021)

Sinds 1982 worden elke vier jaar de Gay Games gehouden. Dit is een grootschalig internationaal sport- en cultuurfestival, dat in 1998 in Amsterdam plaatsvond. Onder invloed daarvan en door een bloeiende homo-/lesbische subcultuur ontstonden in de jaren tachtig de eerste initiatieven voor zelfverdediging en andere sportgroepen voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in Nederland. In de twee decennia daarna nam het aantal homosportclubs sterk toe.

In het afgelopen decennium is de groei van homosportinitiatieven, – deels hernoemd tot homo/lesbische, gay, lhbt+- of straight friendly sportclubs – afgevlakt en rijzen vragen over de toekomst. Ook blijft de waaromvraag van aparte homosportclubs onverminderd actueel.

Homosportclubs in Nederland 1980-2020 biedt een overzicht van de opkomst en ontwikkeling van deze clubs in onder meer ledental, samenstelling en samenwerking met reguliere sportorganisaties. Op basis van een bevraging onder leden en door interviews met oprichters en bestuurders komen ook persoonlijke motieven, betekenissen, ervaren ondersteuning en weerstand en toegeschreven maatschappelijke waarden en uitdagingen uitgebreid aan de orde.

Een inventarisatie voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkeling en betekenis van homo-organisaties en categorale sportclubs in Nederland.

Het boek ‘Homosportclubs in Nederland 1980-2020’ is tot stand gekomen in opdracht van de stichting Gay Union Through Sport en met steun van de Alliantie Gelijkspelen.

Een papieren versie is te bestellen via de website van Arko Sports Media.

Literatuurverwijzing: Elling, A., Hoeijmakers, R., Cremers, R., & Grootens, S. (2021). Homosportclubs in Nederland 1980-2020. Utrecht: Mulier Instituut.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Mulier instituut HOMO-0025 Beschikbaar

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Mulier instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving

 • Jaar:
  2021
 • Plaats:
  Utrecht, Amsterdam
 • Uitgever(s):
  Mulier Instituut, Gay Union Through Sports
 • Collatie:
  172 p. ISBN: 9789054724629
 • Mediumsoort:
  Boek
 • Trefwoord(en):