Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Monitor milieuvriendelijk beheer van grassportvelden 2022 (2023)

2-meting gemeentelijke beheerders grassportvelden

In 2022 gebruikt één op de vijf gemeenten gewasbeschermingsmiddelen op een deel van de grassportvelden. Dat is nauwelijks minder dan een jaar eerder, ondanks dat veel gemeenten toen de intentie hadden ermee te stoppen. De meerderheid van deze groep is nu van plan er in 2023 mee te stoppen. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Gemeenten vragen uitvoerende partijen geen chemische middelen te gebruiken
Als andere partijen het groot onderhoud van de velden doen, vragen de meeste gemeenten ze om geen gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. De helft van de gemeenten die dit aan uitvoerende partijen vragen, controleren het ook fysiek.

Gemeenten hebben aandacht voor biodiversiteit
Gemeenten geven op verschillende manieren invulling aan biodiversiteit en waterbeheer op sportparken:

 • Drie op de vijf gemeenten stimuleren biodiversiteit op sportparken. Bijvoorbeeld door de inrichting van het sportpark natuurinclusief te ontwerpen.
 • Eén op de vijf gemeenten neemt sportparken mee in het waterbeheer of klimaatbeleid. Bijvoorbeeld door hier plekken voor wateropvang te creëren.

Integrated Pest Management (IPM) deels toegepast
De IPM-methode helpt gemeenten grassportvelden beter te beheren. Gemeenten passen de maatregelen van deze methode in verschillende mate toe:

 • De meerderheid voert praktische handelingen uit voor een robuuste grasmat en goed ontwikkelde wortels. Bijvoorbeeld monitoren, beluchten, beregenen of maaien.
 • Een beperkt deel gebruikt beleid, zoals schadedrempels, plannen en doelstellingen om het gebruik van middelen te verminderen.

Vragenlijst onder gemeenten
Dit is de 2-meting van de monitor milieuvriendelijk beheer van grassportvelden onder gemeentelijke beheerders. Net als bij de eerdere metingen hebben we een online vragenlijst gebruikt. Deze hebben we uitgezet bij alle gemeenten in Nederland, gericht aan de verantwoordelijk medewerker voor het beheer van grassportvelden.
79 gemeenten hebben de vragenlijst volledig ingevuld. Het Mulier Instituut heeft deze 2-meting milieuvriendelijk beheer uitgevoerd in samenwerking met de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en de werkgroep milieuvriendelijk beheer van sportvelden.

Literatuurverwijzing: Dalhuisen, C, Meijde, L. van der, & Hoekman, R.H.A. (2023). Monitor milieuvriendelijk beheer van grassportvelden 2022: 2-meting gemeentelijke beheerders grassportvelden. Utrecht: Mulier Instituut.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Mulier instituut BIEB-942 Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Mulier instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving

 • Jaar:
  2023
 • Plaats:
  Utrecht
 • Uitgever(s):
  Mulier Instituut
 • Collatie:
  21 p. fig. Met lit. opg.
 • Mediumsoort:
  Rapport
 • Trefwoord(en):