Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Op Fietse in Drenthe (2016)

Auteur(s), Organisatie(s): Jansien van Dijk, Sportkracht 12

Toeristische fietsinfrastructuur Provincie Drenthe

De ambitie van het college in Drenthe is om in 2019 als Drenthe dé nr. 1 fietsprovincie te zijn. Doel is om meer bestedingen en werkgelegenheid te creëren en meer fietsmobiliteit te realiseren. Fietsen levert op toeristisch recreatief gebied een belangrijke bijdrage aan de vrijetijdseconomie van Drenthe. De fiets is een belangrijk vervoermiddel naar school en werk en voor het reizen met het openbaar vervoer. Fietsen is duurzaam en draagt bij aan een goede gezondheid (Bron: Provincie Drenthe).

De campagne

De campagne Op Fietse in Drenthe is één van de onderdelen uit het grotere plan om fietsprovincie nummer 1 te worden. De campagne bevat drie projecten, te weten: Op Fietse naar school, Op Fietse naar werk en Festival Op Fietse. Op deze projecten wordt in dit artikel nader ingegaan. Uiteraard spelen ook de geweldige sportieve fietsevenementen een belangrijke rol in de fietscampagne. Denk aan de Drentse Fiets4Daagse, met ieder jaar ruim 20.000 deelnemers, de Superprestige Gieten waarbij de wereldtop in het veldrijden ieder jaar voor een groot spektakel zorgt, en relatief nieuwe evenementen zoals de Slag om Norg. Dit jaar vindt tevens een grote internationale paracyling wedstrijd plaats in Drenthe. Stuk voor stuk evenementen waar Drenthe trots op kan zijn. Fietsen en Drenthe, dat is een onlosmakende combinatie!

Op Fietse naar school

Bij het project Op Fietse naar school wordt er op zoek gegaan naar dé fietsschool van Drenthe. Scholen kunnen zich profileren op fietsgebied middels diverse activiteiten. Belangrijk is, dat in eerste instantie in kaart wordt gebracht wat de school op dit moment al doet in het kader van de fiets. Denk aan het verkeersexamen, een fietskeuring, kiss&ride zone bij school, schoolreis op de fiets, etc. Naast dat wat de school al doet, worden er activiteiten georganiseerd door de buurtsportcoaches, het JOGG-studententeam en/of SportDrenthe. Verder zijn scholen vrij om zelf invulling te geven aan het onderwerp.

Naast het programma voor scholen wordt er ook aangesloten bij grote sportevenementen in Drenthe. In 2015-2016 waren dat de Slag om Norg, Gamma Racing Day, Gouden Pijl, Superprestige, Wintertriathlon, Kop over Kop, Drenthe 200 en de Ronde van Drenthe. Kinderen konden op een leuke manier kennismaken met gezonde leefstijl en fietsen, middels onder andere de JOGG-smoothiesalon (Jongeren Op Gezond Gewicht), de fietschallenge en een loopfietsclinic.

Dit schooljaar, 2015-2016, is de kick-off van Op Fietse naar school. Ook in 2016-2017 wordt deze campagne weer georganiseerd en worden er nog meer deelnemers verwacht. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen Op Fietse naar school te krijgen!

Op Fietse naar werk

Bij het project Op Fietse naar werk wordt er gezocht naar het meest fietsvriendelijke bedrijf van Drenthe. Bedrijven kunnen zich profileren op fietsgebied middels diverse activiteiten. Deelnemende bedrijven dienen in kaart te brengen wat zij al doen in het kader van de fiets. Hierbij valt te denken aan de fietsregeling, mobiliteitstrajecten of een fietstocht voor het personeel. Vervolgens kunnen de bedrijven activiteiten aanvragen. Deze activiteiten worden georganiseerd door SportDrenthe, JOGG en/of VeiligBereikbaar Drenthe.

Deze gratis beweegactie heeft als doel om het fietsgebruik naar het werk stimuleren. Op die manier draagt een ieder bij aan een actieve gezonde leefstijl van werknemers. Daarnaast past het uitstekend bij de profilering van Drenthe als fietsprovincie nummer 1.

Festival Op Fietse

Drenthe beweegt heeft in 2015 in opdracht van de Provincie Drenthe de campagne Festival Op Fietse opgezet. Festival Op Fietse was een twee weken durend sportief, muzikaal en cultureel evenement dat plaatsvond van 27 juni t/m 10 juli 2015. Iedere doordeweekse dag fietste er een bekende Drent samen met RTV Drenthe van dorp naar dorp. Wanneer ze in de middag aankwamen bij het volgende dorp, was er een festival, dat in het teken stond van sport, muziek, cultuur, samenleving en gezonde voeding. Alle Drentse gemeenten zijn bezocht. In het ene dorp werd aangesloten bij een reeds bestaand evenement en in het andere dorp werd er een geheel nieuw festival opgezet. Iedere doordeweekse dag bracht RTV Drenthe op radio en TV een live verslag uit.

Festival Op Fietse heeft een impuls gegeven aan het imago van Drenthe door grote kwaliteiten en bijzondere gebeurtenissen als muziek, Op fietse, grootse evenementen, lokale festivals, burgerkracht, natuurbeleving, gezonde voeding, sport en bewegen, wijken, dorpen en lokale energie te verbinden met de mooiste plekjes van Drenthe. Drentse hoogstanden, vaak ontwikkeld door vrijwilligers, werden aan elkaar geregen tot een 2-weeks bruisend evenement waarbij zo’n beetje iedereen in Drenthe betrokken is. Er is een platform geboden voor lokale initiatieven. Het Festival richtte zich op de eigen inwoners, maar ook toeristen in Drenthe waren van harte welkom! Dit jaar krijgt Festival Op Fietse een vervolg, wel in een iets andere vorm.

Voor meer informatie over de campagne Op Fietse in Drenthe kunt u terecht op de website, www.opfietseindrenthe.nl.

Literatuurverwijzing: Dijk, J van, & Sportkracht 12 (2016). Op Fietse in Drenthe.

Omschrijving

  • Jaar:
    2016
  • Plaats:
    Hoogeveen
  • Uitgever(s):
    SportDrenthe
  • Mediumsoort:
    Online artikel
  • Trefwoord(en):