Spring naar content
Terug naar de kennisbank

World Cup BMX Supercross 2015 (z.j.)

economische impact en bezoekersprofiel

Auteur(s): Willem de Boer

In 2015 werd op Papendal voor de voor vijfde maal de World Cup BMX Supercross gehouden. Dit evenement werd door The Organizing Connection in samenwerking met Stichting Topsport Arnhem Promotie georganiseerd en geldt één van de belangrijkste BMX-wedstrijden ter wereld. Het evenement kende diverse side-events, zoals een toertocht en een fietsbeurs. De World Cup trok in totaal ruim 3.700 bezoekers die, verspreid over de twee wedstrijddagen, goed waren voor 4.499 afzonderlijke dagbezoeken. Ruim de helft (54%) van de toeschouwers kwam uit Gelderland, terwijl 5% afkomstig was uit het buitenland.

Van de bezoekers was tweederde man en de gemiddelde leeftijd was 40 jaar. Hoger opgeleiden (48%) vormden de grootste groep bezoekers. De toeschouwers gaven gemiddeld iets minder dan 20 euro per persoon per dag uit, waarvan bijna de helft aan toegang. Van de bezoekers verbleef 9% voor het evenement minimaal één nacht buiten het eigen huis, waarvan bijna de helft in een hotel. Het evenement kreeg een gemiddeld waarderingscijfer van 8,0 van de bezoekers .

De grootste bijdrage, bijna € 78.000, aan de economische impact komt van de deelnemers. De bezoekersbestedingen bedroegen ruim € 31.000. Daarbij komt een positieve netto bijdrage vanuit de organisatie aan de Gelderse economie van €12.400. De totale economische impact komt daarmee op €121.400. Dit is bijna het dubbele van de economische impact van de vorige onderzochte editie uit 2013.

Literatuurverwijzing: Boer, W.I.J. de World Cup BMX Supercross 2015: economische impact en bezoekersprofiel. Nijmegen: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Omschrijving