Spring naar content
Terug naar de kennisbank

WoW! WAGENINGEN (2024)

bewegen in de buitenruimte vanaf het AZC

Wageningen wordt vanwege haar geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog ook wel de ‘Stad van de vrijheid’ genoemd, wat er mogelijk toe bijdraagt dat de gemeente erg ruimhartig is met het opvangen van vluchtelingen. De stad ligt in een typisch Nederlands fiets- en waterlandschap. Vrijwilligers van ‘Welkom in Wageningen’ bieden doorlopend fietslessen aan, en in de warme zomers zijn de strandjes aan de Nederrijn een geliefde plek waar veel Wageningers en vluchtelingen naartoe trekken om te zwemmen en te recreëren.

Zwemmen wordt gedoogd, maar het is niet zonder gevaar. Veel vluchtelingen kunnen niet/slecht zwemmen en onderschatten het risico van zwemmen in de rivier. Het project WoW! Wageningen richt zich daarom op veilig en inclusief sporten en bewegen in de openbare ruimte en bestaat uit twee projectdelen. 

Deelproject I ‘Water of Wageningen!’ heeft een interactieve PDF opgeleverd die COA-medewerkers en vrijwilligers een duidelijk overzicht geeft over de verschillende voorlichtingsmaterialen, zodat zij deze gemakkelijk kunnen inzetten. Ook is een fysieke poster met QR-code opgehangen op de COA-locaties, zodat alle medewerkers de iPDF kunnen vinden. 

Deelproject II ‘W on Wheels!’ heeft met een art-based research methode de betekenisverlening van de vluchtelingen die deelnemen aan de fietslessen onderzocht. Een ‘embedded researcher’ heeft 9 maanden meegedraaid met de fietsvrijwilligers. Zo kon hij echt contact maken met deelnemers en vragen of ze mee wilden werken aan het onderzoek. Vluchtelingen kregen een stem doordat ze zelf lieten zien wat fietslessen en fietsen voor hen betekent. Bijvoorbeeld dat het bijdraagt aan emancipatie, sociale binding met andere asielzoekers en Nederlanders, en bewegingsvrijheid geeft die bijdraagt aan het kiezen van een eigen pad. De verhalen zijn gedeeld tijdens de slotbijeenkomst waarbij ook gemeente en fietsvrijwilligers aanwezig waren. Tot slot bleek ook bij fietsen veiligheid een aandachtspunt, daarom zijn binnen dit project 25 exemplaren van een boekje met verkeersregels aangeschaft.

——————————————————

Deze verkenning is uitgevoerd door het lectoraat Duurzame Gemeenschappen, onderzoekslijn sport en bewegen van Hogeschool Utrecht als onderdeel van het project KIEM Sport: bewegen in de buitenruimte. Dit project is mede mogelijk door een subsidie van Regieorgaan SIA.

Literatuurverwijzing: Smits, F., Ramshorst, K. van, Aktas, F., Kruisselbrink, M., & Oldenburg, I. (2024). WoW! WAGENINGEN: bewegen in de buitenruimte vanaf het AZC. Hogeschool Utrecht.

Omschrijving