Spring naar content

Stap voor stap naar een lichamelijk meer actieve leefstijl

Julia Weijers werkt als PhD student op de afdeling IQ healthcare van het Radboudumc in Nijmegen en de afdeling Reumatologie van Bernhoven, een ziekenhuis in Uden. Met haar onderzoek richt ze zich op het verbeteren van de leefstijl van mensen met een reumatische aandoening. Zo kijkt ze o.a. naar het risico op hart- en vaatziekten en het effect van lichamelijke activiteit op gezondheid en welbevinden. De afdeling reumatologie van Bernhoven werkt met een beweegprogramma waarbij de Beweegcirkel wordt ingezet.

Met welk doel zet je de Beweegcirkel in?

“Ik coach mensen stap voor stap naar een lichamelijk meer actieve leefstijl, daarvoor zet ik tegenwoordig de Beweegcirkel in. Door dit stap voor stap te doen, doorloopt men de fases van gedragsverandering in zijn of haar eigen tempo.”

Julia Weijers

PhD student op de afdeling IQ healthcare van het Radboudumc in Nijmegen en de afdeling Reumatologie van Bernhoven, een ziekenhuis in Uden

cover van de beweegcirkel

Hoe pas je de Beweegcirkel in de praktijk toe?

“De Beweegcirkel is voor mij een hulpmiddel om het gesprek over bewegen meer te structureren. Sommige mensen denken dat ze al heel veel bewegen, terwijl dit in de praktijk anders is. Ook het omgekeerde komt voor. Voor mensen met een chronische aandoening is het belangrijk om hun activiteiten te spreiden over de dag. De Beweegcirkel biedt hier mogelijkheden toe.” 

Zowel tijdens kennismakingsgesprekken met nieuwe deelnemers aan het beweegprogramma van Bernhoven als bij beweegadviesgesprekken bij de fysiotherapeut speelt de Beweegcirkel regelmatig een rol. Mensen vullen het onder begeleiding in en nemen dan hun eigen ingevulde formulieren mee naar huis. “Bij sommige patiënten komen we in één gesprek alleen toe aan het bespreken van het huidige lichamelijke activiteitenpatroon (stap 1), terwijl bij andere patiënten binnen één gesprek alle stappen aan bod komen. Dit is soms nog een beetje puzzelen en bovendien vaak afhankelijk van de fase van gedragsverandering waarin de patiënt zich bevindt.”

Wat levert het het gebruik van de Beweegcirkel op?

“Voordat ik de Beweegcirkel gebruikte, schreef ik vaak wat zaken met betrekking tot bewegen op een papiertje dat ik meegaf aan de patiënten. Ik heb het idee dat de Beweegcirkel het concreter maakt voor de patiënten.”

Gerelateerde producten

Beweegrichtlijnen

Regelmatig sporten en bewegen is belangrijk. Maar hoeveel moet je bewegen? En welke beweging is goed voor je? De Beweegrichtlijnen geven antwoord op deze vragen.

Beweegcirkel

Stimuleer jij anderen om te bewegen? Gebruik de Beweegcirkel en help anderen stapsgewijs naar meer beweging in hun dag.