Beweegcijfers 2024 bekend: conclusie blijft zorgwekkend
Jaarlijks publiceert het RIVM samen met het CBS cijfers over het beweeggedrag van Nederlanders. De nieuwste cijfers over 2024 zijn inmiddels gepubliceerd en de conclusie blijft zorgwekkend: minder dan de helft van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen. Meer dan de helft beweegt daarmee nog altijd onvoldoende.

Minder dan de helft voldoet aan de beweegrichtlijnen
In 2024 voldeed weliswaar 51% van de Nederlandse bevolking van 4 jaar en ouder aan het onderdeel matig of zwaar intensieve inspanning, en 82% aan het onderdeel spier- en botversterkende activiteiten. Maar om te voldoen aan de beweegrichtlijnen, moet je op beide onderdelen voldoende bewegen. Daaraan voldoet echter slechts 46% van de Nederlanders.
Dit percentage is vrijwel gelijk aan voorgaande jaren. Ten opzichte van 2023 is er een stijging van 1%-punt, toen voldeed 45% van de Nederlanders van 4 jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. De ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord: in 2040 voldoet minimaal 75% van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen, lijkt hiermee nog ver weg.
Alle cijfers en uitsplitsingen vind je op de website van het RIVM. Later dit jaar volgt de aanvullende analyse van deze nieuwe cijfers door het RIVM.
Beweegrichtlijnen: hoe zit het ook alweer?
De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging minimaal nodig is voor een goede fysieke én mentale gezondheid. Voor elke leeftijdsgroep gelden specifieke richtlijnen. Lees hier hoe de richtlijnen eruitzien voor kinderen, jongeren, volwassenen en senioren.
Belangrijk om te onthouden: de beweegrichtlijn is een minimum richtlijn. Wie vaker, langer of intensiever beweegt dan de richtlijn voorschrijft, boekt extra gezondheidswinst. Met andere woorden: bewegen is gezond, en méér bewegen is beter.
Maak bewegen en minder zitten onderdeel van het dagelijks leven
Als professional kun je anderen helpen om beweging een vanzelfsprekend onderdeel te maken van het dagelijks leven. Kleine aanpassingen maken al verschil. Denk aan vaker de fiets pakken in plaats van de auto, de trap nemen of een (lunch)wandeling maken. Sporten is natuurlijk een goede optie, maar ook minder intensieve vormen van bewegen dragen bij aan het behalen van de richtlijnen.
Daarnaast is ook minder zitten belangrijk. In elke situatie heeft veel langdurig zitten nadelige effecten op onze gezondheid. Ook mensen die voldoende bewegen kunnen te veel zitten. Door bijvoorbeeld een zittend beroep, aangevuld met een avond bankhangen na dat uurtje sporten of de wandeling met de hond. Stimuleer daarom de afwisseling tussen zitten, staan en bewegen gedurende de dag. Bijvoorbeeld door elk half uur op te staan en te bewegen. Dit houdt de stofwisseling op gang en vermindert de negatieve effecten van langdurig zitten.
Aan de slag: zo help je mensen meer te bewegen
Begeleid je mensen om meer te bewegen? Begin dan bij het begin: inzicht in het huidige beweeggedrag. Gebruik de Beweegrichtlijnentest om te bepalen of iemand voldoet aan de beweegrichtlijnen. Op basis van de uitkomst kun je vervolgens gerichter ondersteunen. Wil je daarna aan de slag om gedragsverandering voor elkaar te krijgen? Gebruik dan de Beweegcirkel: een handige gesprekstool waarmee jij als professional mensen stapsgewijs begeleidt naar meer beweging hun dag.