Spring naar content

Kenniscast: de kracht van sport en bewegen op mentale gezondheid

Veel mensen weten dat sport en bewegen onze gezondheid ten goede komt op lichamelijk vlak. Dat dat net zo goed geldt voor mentale gezondheid, is bij lang niet iedereen bekend. Uit onderzoek blijkt dat vooral matig intensief bewegen (verhoogde hartslag, versnelde ademhaling, nog niet zweten) positieve invloed heeft op het mentale welbevinden. In onze Kenniscast praten we je bij over de effecten van bewegen op mentale gezondheid. Voor meer informatie kun je terecht in het nieuwe kennisdossier dat is opgesteld in samenwerking met het Trimbos-instituut.

Kenniscast: de kracht van sport en bewegen op mentale gezondheid

Ruim de helft van de jongeren ervaart lichte psychische klachten. Ernstige cijfers, die er niet beter op worden als we onvoldoende in actie komen. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat sport en bewegen positieve effecten hebben op het mentale welbevinden. Hier liggen dus kansen. Hoe je dit aanpakt, bespreekt Suse van Kleef met kinder- en jeugdpsycholoog Tessa Blom en specialist Maureen Ros van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

 

Dat het slechter gaat met de mentale gezondheid geldt niet alleen voor jongeren, maar voor mensen van alle leeftijden. Zo blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022 dat in 2022 meer mensen zich eenzaam voelden dan in 2020 het geval was. Daarnaast steeg het aantal mensen met risico op een angststoornis of depressie. Een ontwikkeling die je liever andersom ziet, daarop inzetten is dan ook essentieel. Sport en bewegen kunnen hier een belangrijke bijdrage aanleveren. 

Nieuw Kennisdossier ‘bewegen en mentale gezondheid’

Veel factoren hebben invloed op onze mentale gezondheid. Sporten, bewegen en mentale gezondheid zijn bijvoorbeeld ook met elkaar verbonden. Mensen die zich mentaal ongezond voelen, sporten en bewegen minder dan mentaal gezonde mensen. In het nieuwe kennisdossier van Trimbos-instituut dat is opgesteld in samenwerking met Kenniscentrum Sport & Bewegen lees je meer over bewegen in cijfers, de effecten van bewegen op de mentale gezondheid, beleidsmaatregelen en interventies.

Bekijk het kennisdossier ‘bewegen en mentale gezondheid’ op de website van Trimbos-instituut.

Tweede serie afleveringen

Deze Kenniscast-aflevering is de derde in een nieuwe reeks van vier, waarin wetenschap, praktijk en beleid weer samenkomen. Deze overige afleveringen vind je op Kenniscast Sport & Bewegen:

  • Balans tussen bewegen én stilzitten bij jonge kinderen
  • Esports in Nederland
  • Valpreventie, zo zet je er in jouw gemeente op in