Spring naar content

Nieuwe erkende interventie: De Harde Leerschool


De erkenningscommissie Sport & Bewegen heeft het re-integratieprogramma De Harde Leerschool erkend als interventie. De Harde Leerschool, gericht op jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt, is erkend op het niveau Goed Onderbouwd.

Gedurende het Harde Leerschool-programma werken jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt door rugby (fysieke activiteiten) en persoonlijke ontwikkeling aan een betere zelfredzaamheid op het gebied van werk en inkomen. De deelnemers worden door een team van medewerkers en vrijwilligers gestimuleerd zich te ontwikkelen op het gebied van werknemersvaardigheden, zelfeffectiviteit, zelfregulering, attitude ten opzichte van werk en  omgaan met sociale druk.

Na het tien weken durende programma is er een fase met nazorg, waarin de deelnemers worden begeleid bij het behouden van werk dan wel het zoeken van een werk- of opleidingsplaats.

Oordeel: aantrekkelijk en compleet programma

De erkenningscommissie vindt De Harde Leerschool een waardevolle interventie op maat, waarbij sport als middel wordt ingezet. De commissie beschouwt de interventie als een aantrekkelijk en compleet programma met uitgebreide documentatie voor de uitvoerders. Door De Harde Leerschool kunnen de deelnemers stapsgewijs weer gaan deelnemen aan de maatschappij.

Met deze erkenning laten wij zien dat wij de juiste weg zijn ingeslagen en voor veel organisaties en professionals een betrouwe partner zijn.

Ed Oskam, directeur van De Harde Leerschool en eigenaar van de interventie, is blij met de erkenning op het niveau Goed Onderbouwd. “Kwaliteit staat hoog in het vaandel van onze organisatie. Deze erkenning komt op een uitstekend moment vanwege onder andere de toenemende interesse in De Harde Leerschool. Hiermee laten wij zien dat wij de juiste weg zijn ingeslagen en voor veel organisaties en professionals een betrouwe partner zijn.”

Erkende interventies

Veel organisaties, professionals, willen bewegen stimuleren of sport inzetten om sociaal maatschappelijke doelen te realiseren. Maar hoe weet je welk programma werkt? Erkende interventies zijn goed uitgewerkt, door professionals beoordeeld en hebben zich in de praktijk bewezen.

Interventie-eigenaren kunnen hun programma aanmelden voor het erkenningstraject. Professionals uit wetenschap, beleid en praktijk beoordelen de uitvoerbaarheid van het programma, de relatie tussen doelen, doelgroep en aanpak, en de onderbouwing met theorie of onderzoek.

De uitgebreide beschrijving van de interventie De Harde Leerschool vind je hier.

Alle informatie over erkende sport- en beweeginterventies, inclusief de database, vind je hier.