Spring naar content

Beweeggedrag

Voldoende bewegen is cruciaal voor een gezonde leefstijl. Kijken we naar het aantal mensen dat aan de beweegrichtlijnen voldoet, dan valt er nog veel te winnen. Hier liggen kansen en daar hebben we elkaar voor nodig. Wij zijn er voor elke zorg-, onderwijs-, sport- of welzijnsprofessional die anderen stimuleert meer te bewegen.

beweeggedrag samen aan de slag

Samen aan de slag

Om voor iedereen een leven lang voldoende bewegen met plezier te realiseren, zijn integraal beleid en samenwerking nodig. Wij zijn er voor beleidsmakers en professionals die anderen stimuleren meer te bewegen voor een gezonde leefstijl. Je kunt bij ons terecht voor kennis over beweeggedrag van jong tot oud. Wij delen inspirerende voorbeelden en onderbouwde kennis over het belang van bewegen. Samen met professionals zoals jij ontwikkelen we producten voor in de praktijk. Of dat nu tijdens een consult of spreekuur is, bij de kinderopvang of in de dagbesteding bij senioren. Bekijk onze thema’s en kom erachter met welke onderbouwing of praktische producten we jou of jouw organisatie kunnen helpen.

icoon beweeg en zitgedrag

Beweeg- en zitgedrag

De positieve effecten van bewegen zijn onmiskenbaar aangetoond. Evenals de nadelen van veel langdurig zitten. Hoe stimuleer jij anderen te bewegen?Zorg

Voldoende bewegen is soms lastig voor patiënten. Als zorgprofessional kun je hierbij helpen. Gebruik de juiste onderbouwing en kennisproducten om het gesprek over bewegen met patiënten te voeren.

Jeugd

Vroeg beginnen is vroeg winnen. Werk je in de JGZ, kinderopvang of bijvoorbeeld het onderwijs? Profiteer van onze inspiratie en tips over over bewegen bij kinderen en jongeren.


Senioren

Bewegen helpt om fit te blijven, ook op oudere leeftijd. Werk jij met senioren en ben je op zoek naar inspiratie, informatie en tips over het stimuleren van bewegen?


Uitgelicht | Kennisproducten

Bewust Bewegen met chronische aandoeningen

Help patiënten met chronische aandoeningen aan de hand van de juiste kennis en gesprekstechnieken verantwoord meer te bewegen.

Beweegrichtlijnen

Regelmatig sporten en bewegen is belangrijk. Maar hoeveel beweging is nodig? En welke beweging is goed? De beweegrichtlijnen geven antwoord op deze vragen.

Mini-learning motorische ontwikkeling

Benieuwd hoe je met bewegen de motorische ontwikkeling bij jonge kinderen stimuleert? Ontdek het in de Mini-learning

45%

voldeed in 2023 aan de beweegrichtlijnen

9 uur

brengen Nederlanders zittend door

lopen beweeggedrag

Belang van bewegen voor gezonde leefstijl

De maatschappelijke en politieke aandacht voor gezonde leefstijl blijft groeien. Dit blijkt onder andere uit het ‘Beleidsadvies Bewegen 2021-2040’, de extra maatregelen vanuit het preventieakkoord en de vele landelijke en lokale leefstijlcampagnes. De bewustwording van het belang van bewegen is de afgelopen jaren toegenomen, en toch staat een gezonde leefstijl steeds meer onder druk in deze moderne bewegingsarme samenleving. De uitdaging zit hem nu voornamelijk in het creëren van een omgeving die bewegen een vanzelfsprekend onderdeel van de dag maakt. Kenniscentrum Sport & Bewegen helpt je daar graag bij, zoals met praktische kennisproducten.

Verdieping en inspiratie uit de praktijk

Op Allesoversport.nl vind je informatie voor onderzoek, beleid en praktijk. Voor jou gedeeld en geduid door experts en ervaringsdeskundigen. Allesoversport.nl is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

logo Allesoversport.nl

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

kirsten manager beweeggedrag

Kirsten de Klein

Manager team Beweeggedrag

Bewegen als vanzelfsprekend onderdeel van ieders dag: dat is mijn ambitie. Om dit te realiseren zet ik mij in voor een intensievere samenwerking tussen zorg, welzijn, sport en bewegen. We delen inspirerende voorbeelden en onderbouwde kennis over het belang van meer en veelzijdig bewegen. Samen met professionals ontwikkelen we producten voor in de praktijk. Of dat nu tijdens een consult is, bij de kinderopvang, in het onderwijs of in de dagbesteding bij senioren.

  • kirsten.deklein@kenniscentrumsportenbewegen.nl