Spring naar content

Kinderen bewegen minder, zijn minder fit en hebben steeds meer kans op overgewicht en chronische aandoeningen. Wanneer ze fysiek niet goed meekomen, beleven ze minder plezier aan sport. De kans op vroegtijdig stoppen met sport wordt hierdoor steeds groter. Hier kunnen we samen iets aan veranderen. Door de motorische ontwikkeling van jongs af aan breed te stimuleren, worden jongeren vaardiger in bewegen en ontwikkelen ze een actievere leefstijl en blijven ze enthousiast over sport en bewegen. Jong leren, is later profiteren!   

kaart van Nederland

Trends en ontwikkelingen

Van jongs af aan de vaardigheid in sport en bewegen stimuleren, is een gedeelde taak en verantwoordelijkheid. Naast ouders en verzorgers, spelen ook scholen, kinderopvang, sportclubs en overheden hierin een rol. Door het deelakkoord Vaardig in bewegen uit het Sportakkoord te vertalen van nationaal naar lokaal beleid, krijgt dit onderwerp ook op de lokale politieke agenda steeds meer aandacht. Bijvoorbeeld door het opstellen van de Kleine Beweegagenda of het toewijzen van Gezonde School-vignetten.

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Je kunt bij ons terecht voor kennis over het belang van beweegstimulering bij kinderen en jongeren. Wij delen onderbouwde kennisproducten zoals whitepapers, factsheets, inspiratiekaarten en tipkaarten. Ook geven we inspirerende voorbeelden en workshops en ontwikkelen samen met jou producten die jij in de praktijk kunt gebruiken. Of dat nu in de klas of in de wijk is, bij de kinderopvang of op de sportclub.

visuele weergave samenvatting BMO

Onze ambitie

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongeren een passend aanbod te geven om beter en met plezier te leren bewegen. We voorzien zoveel mogelijk professionals die met kinderen werken van voldoende en de juiste kennis en tools om hieraan te werken.

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

dr. Dilene van Campen

  • Manager Vaardig in bewegen

Binnen het thema vaardig in bewegen focussen we  op het leren, het ontwikkelen en het presteren van het kind in de context van sport en bewegen, van de allerkleinste tot startende jongeren op de arbeidsmarkt. Dat staat centraal in mijn werkzaamheden. Om dit voor elkaar te krijgen ben ik verantwoordelijk voor de positionering van het thema Vaardig in Bewegen. Hier werken we aan door met een objectieve blik in het veld en binnen wetenschappelijk onderzoek te kijken en professionals uit het werkveld van kinderopvang, onderwijs, sportservice-organisaties en aanbieders verder op weg te helpen. Samen werken we aan kennisproducten, verbinden we partijen in het veld, stimuleren we samenwerking en voorzien we onze doelgroep van advies. 

Gerelateerde items

Winnende ‘Sportiefste Scholen van Nederland 2022’ zijn bekend!

Welke scholen kwamen afgelopen woensdag 23 maart 2022 in Groningen als grote winnaar uit de strijd om de sportiefste basisschool…

Digimagazine Week van de Motoriek

Tijdens de Week van de Motoriek 2021 hebben we informatie gedeeld aan de hand van maar liefst dertien inspirerende webinars. Deze informatie hebben we gebundeld in een digimagazine.

Mini-learning motorische ontwikkeling

Benieuwd hoe je met beweging de motorische ontwikkeling stimuleert? Ontdek het in de Mini-learning.