Spring naar content

Kinderen bewegen minder, zijn minder fit en hebben steeds meer kans op overgewicht en chronische aandoeningen. Wanneer ze fysiek niet goed meekomen, beleven ze minder plezier aan sport. De kans op vroegtijdig stoppen met sport wordt hierdoor steeds groter. Hier kunnen we samen iets aan veranderen.

kaart van Nederland

Trends en ontwikkelingen

Van jongs af aan de vaardigheid in sport en bewegen stimuleren, is een gedeelde taak en verantwoordelijkheid. Naast ouders en verzorgers, spelen ook scholen, kinderopvang, sportclubs en overheden hierin een rol. Door het deelakkoord Vaardig in bewegen uit het Sportakkoord te vertalen van nationaal naar lokaal beleid, krijgt dit onderwerp ook op de lokale politieke agenda steeds meer aandacht. Bijvoorbeeld door het opstellen van de Kleine Beweegagenda of het toewijzen van Gezonde School-vignetten.

Whitepaper Van jongs af aan vaardig in bewegen

Deze whitepaper geeft inzicht in vaardig leren bewegen. Het stimuleert professionals vanuit meerdere kanten over dit vraagstuk na te denken en te handelen.  

Onze ambitie

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongeren een passend aanbod te geven om beter en met plezier te leren bewegen. We voorzien zoveel mogelijk professionals die met kinderen werken van voldoende en de juiste kennis en tools om hieraan te werken.

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Je kunt bij ons terecht voor kennis over het belang van beweegstimulering bij kinderen en jongeren. Wij delen onderbouwde kennisproducten zoals whitepapers, factsheets, inspiratiekaarten en tipkaarten. Ook geven we inspirerende voorbeelden en workshops en ontwikkelen samen met jou producten die jij in de praktijk kunt gebruiken. Of dat nu in de klas of in de wijk is, bij de kinderopvang of op de sportclub.

visuele weergave samenvatting BMO

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

Kirsten de Klein

  • Manager Fit, Vaardig en Gezond

Bewegen als vanzelfsprekend onderdeel van ieders dag: dat is mijn ambitie. Om dit te realiseren zet ik mij in voor een intensievere samenwerking tussen zorg, welzijn, sport en bewegen. We delen inspirerende voorbeelden en onderbouwde kennis over het belang van meer en veelzijdig bewegen. Samen met professionals ontwikkelen we producten voor in de praktijk. Of dat nu tijdens een consult is, bij de kinderopvang, in het onderwijs of in de dagbesteding bij ouderen.

Gerelateerde items

Kamerbrief over het beweegadvies voor jonge kinderen: hoe verder?

In navolging op de publicatie van het beweegadvies voor 0-4 jarige kinderen, dat de Gezondheidsraad in februari publiceerde, heeft minister…

Eerste wetenschappelijke publicatie over beweegvaardigheid kleuters: verschil in plezier

Welke factoren van invloed zijn op de beweegvaardigheid van kleuters, onderzoekt het consortium van het meerjarig onderzoek Start (V)aardig. Daarbij…

Inschrijving Week van de Motoriek geopend

Het is zover! Vanaf nu kun je je officieel inschrijven voor de verschillende online kennissessies tijdens de Week van de…