Spring naar content

Online seminar esports: talentontwikkeling

Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseert vrijdag 26 mei een online seminar over talentontwikkeling in esports.

Voor wie?
Dit seminar is bedoeld voor Nederlandse esportscoaches en -stafleden, onderzoekers en professionals uit de traditionele (top)sport.

Het exclusieve online seminar, dat vorig jaar een succesvolle eerste editie kende, biedt komende editie plaats aan 40 geïnteresseerden. Voor deze bijeenkomst geldt een ‘invite only’-principe. Ken je iemand in jouw organisatie die hier ook bij moet zijn of heb je een vraag/opmerking? Stuur dan een e-mail naar dion.bulkens@kenniscentrumsportenbewegen.nl.

Waarom dit seminar?
In 2022 werkte Kenniscentrum Sport & Bewegen samen met esportscoaches, -stafleden en onderzoekers aan de allereerste Kennisagenda esports, gericht op prestatieverbetering. Talentontwikkeling is een van de vijf prestatie-indicatoren uit deze agenda. In Nederland zijn er verschillende esports talentontwikkelprogramma’s in opkomst en hierin is de rol van coaches en stafleden essentieel. Daarom is ‘talentontwikkeling’ het centrale thema van dit jaar. Met het seminar wisselen we praktijkervaringen en wetenschappelijke kennis met elkaar uit om esports naar een hoger niveau te tillen.

Wanneer en hoe laat?
Het online seminar op vrijdag 26 mei duurt van 09.30 uur tot 12.30 uur.

Wat is het (voorlopige) programma?
Na een korte introductie over en uitreiking van de ‘Kennisagenda esports: prestatieverbetering’ volgen er drie presentaties over talentontwikkeling binnen esports van zowel topcoaches- en stafleden als gerenommeerde wetenschappers. Tijdens dit deel is er ruimte om vragen te stellen. In het daaropvolgende deel gaan de coördinatoren van verschillende talentontwikkelprogramma’s met de deelnemers in gesprek over hun geleerde lessen. Binnenkort worden het volledige programma en de sprekers toegevoegd aan deze eventpagina.

Dit seminar wordt mede ondersteund door en namens Donny Stumpel (eigenaar Next Level Esports en secretaris Branchevereniging Esports Nederland), Dr. Cees Vervoorn, Willem-Paul Wiertz en Dion Bulkens (Kenniscentrum Sport & Bewegen).

Vragen?
Neem dan contact op met Dion Bulkens.

Sprekers
Dion Bulkens

Dion Bulkens is werkzaam als specialist esports, gaming en gamification (EGG) bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Bulkens is op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van EGG. Door objectief naar de ontwikkelingen in het veld en in wetenschappelijk onderzoek te kijken voorziet hij beleidsmakers, onderzoekers en professionals uit het sport- en beweegwerkveld van adviezen. Zo schreef is hij co-auteur van onder andere het Ebook esports en de Kennisagenda esports: prestatieverbetering en organisator van het Kennisevent EGG. Zijn gesprekspartners zijn onder andere gemeente- provincie- en rijksambtenaren, ontwikkelaars en onderzoekers van hogescholen en universiteiten, maar ook professionals uit de esportsindustrie.


Donny Stumpel

Donny Stumpel is een ambitieuze coach binnen de esportsindustrie. Donny is eigenaar van Next Level Esports, technisch coördinator van het Esports Talentcenter Gelderland en vice-voorzitter van de Branchevereniging Esports Nederland. In de loop der jaren heeft hij veel coaches ontmoet, die een positieve impact willen hebben op hun teams, maar het vaak ontbreekt aan opleiding en voorbeelden om als coach een verschil te maken. Hij heeft gemerkt dat er veel hulpmiddelen beschikbaar zijn om spelers beter te maken, maar dat er weinig aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van coaches in esports. Dit heeft negatieve gevolgen voor de spelers waarmee zij werken. Door andere coaches te leren hoe zij impactvoller kunnen zijn, wil hij de esportsindustrie professionaliseren en een positieve invloed hebben op het leven van veel mensen binnen deze sector. Donny gelooft dat elke coach in staat is om veel meer te bereiken als hij of zij de juiste voorbeelden, inzichten, adviezen en tools krijgt.


Guido Bruinsma

Dr. Guido Bruinsma werkt als assistant professor bij de Universiteit Twente. Voortbouwend op zijn passie voor technologie en menselijk gedrag richt Guido’s onderzoek zich op de ontwikkeling en implementatie van game-based interventies (serious games) en de ontwikkeling van gezondheid, prestaties en data-gedreven systemen voor esports. Guido is een van de oprichters van het esportslab aan de Universiteit Twente en stichting GameLab Oost in de gemeente Enschede.

Johan Pion

Dr. Johan Pion is een expert op het gebied van talentherkenning en -ontwikkeling in de sport. Hij heeft veel ervaring in het begeleiden van studenten en het uitvoeren van onderzoek naar talentidentificatie en -ontwikkeling. Johan heeft een PhD in gezondheidswetenschappen en heeft meer dan 25 artikelen geschreven in internationale tijdschriften. Hij is momenteel betrokken bij onderzoek naar esports bij het Esports Talentcenter Gelderland.

Met zijn kennis en expertise op het gebied van sporttalentherkenning en -ontwikkeling wil Johan de processen rondom het vinden en begeleiden van talent verbeteren. Door middel van wetenschappelijk onderzoek onderzoekt hij welke factoren van invloed zijn op talent en wat de beste omgeving is om talent te ontwikkelen. Johan is gepassioneerd over het ondersteunen van jonge sporters om hun potentieel te bereiken en hen te helpen bij het nastreven van hun dromen in de sport.

Matthijs Mol

Matthijs Mol is een enthousiaste en creatieve ondernemer met een brede interesse en strategische blik. Hij heeft een passie voor sport, vitaliteit en innovatie en zet deze graag in voor maatschappelijke opgaven. Als oprichter van een talentontwikkeltraject bij TeamNL Centrum Zuid voor esporters heeft hij al bewezen dat hij kansen ziet en mensen uitdaagt om de lat hoger te leggen in nieuwe velden zoals esports. Ook is hij de manager geweest van de maatschappelijke foundation bij FC Eindhoven – de FCE Foundation – en heeft hij succesvolle projecten opgezet. Zo heeft hij het BrabantSport Fonds opgezet, voor de maatschappelijke impact van sport, en heeft hij een nieuw beleidskader sport voor de provincie Noord-Brabant opgesteld.

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseren en ondersteunen we professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen.


Next Level Esports

Praktische informatie

Datum: 26 mei 2023
Tijd: 09:30 - 12:30 uur

Adres:
online

Gratis

Deel dit evenement