Spring naar content

Jeugd

Bewegen heeft een positief effect op de gezondheid van kinderen en jongeren nu én op latere leeftijd. Voldoende en veelzijdig bewegen draagt bovendien bij aan de sociaal-emotionele, cognitieve en motorische ontwikkeling. Wij helpen jou als onderwijs-, sport, JGZ-professional of buurtsportcoach kinderen meer en beter te laten bewegen.

spelende kinderen op een schoolplein

Samen aan de slag

Bewegen, dat is leuk én gezond. Voldoende en veelzijdig bewegen heeft gunstige effecten op de gezondheid van kinderen en jongeren en zorgt ervoor dat kinderen nu, maar ook zeker op latere leeftijd, lichamelijk veel actiever en fitter zijn. Wij zijn er voor professionals die werken met kinderen en jongeren. Je kunt bij ons terecht voor kennis over het belang van beweegstimulering bij kinderen en jongeren. Wij delen onderbouwde kennisproducten zoals whitepapers, factsheets, inspiratiekaarten en tipkaarten. Ook geven we inspirerende voorbeelden en workshops en ontwikkelen samen met jou producten die jij in de praktijk kunt gebruiken. Of dat nu in de klas of in de wijk is, bij de kinderopvang of op de sportclub. Bekijk onze thema’s en kom erachter hoe we jou of jouw organisatie kunnen helpen.

Jonge kinderen

Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling. Ontdek dat veel en gevarieerd bewegen leuk is én op veel manieren kan.


Onderwijs

De vaardigheid in sport en bewegen stimuleren is een gedeelde taak en verantwoordelijkheid. Benieuwd hoe je dit vanuit het onderwijs kunt doen?

Motorische ontwikkeling

Bewegen speelt een grote rol bij het stimuleren van de motorische ontwikkeling van kinderen. Onze praktische tools helpen je hiermee aan de slag te gaan.


Buitenspelen

Buitenspelen is cruciaal voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. En het belangrijkst: kinderen vinden het leuk! Kom erachter hoe je hier op inzet.


Uitgelicht | Kennisproducten

Bewegend Leren platform

Het Bewegend Leren platform helpt je met informatie, inspiratie en educatie op het gebied van bewegend leren en beweegtussendoortjes. 

Handreiking stimuleren van meer en beter bewegen voor school en omgeving

Professionals in het primair onderwijs worden met instrumenten, methodieken en inspirerende voorbeelden op weg geholpen naar het stimuleren van meer, beter en veelzijdig bewegen. 

Mini-learning motorische ontwikkeling

Benieuwd hoe je met bewegen de motorische ontwikkeling bij jonge kinderen stimuleert? Ontdek het in de Mini-learning

56,8%

van de kinderen (4 t/m 11 jaar) voldeed in 2022 aan de beweegrichtlijnen

33%

van de jongeren (12 t/m 17 jaar) voldeed in 2022 aan de beweegrichtlijnen

44%

van de kinderen (4 t/m 15 jaar) wil graag meer buitenspelen

jeugd-basketbal

Beweegstimulering vraagt om samenwerking

Van jongs af aan sporten en bewegen stimuleren, is een gedeelde taak en verantwoordelijkheid. Naast ouders en verzorgers, spelen ook scholen, kinderopvang, sportclubs en overheden hierin een rol. Door het deelakkoord Vaardig in bewegen uit het Sportakkoord te vertalen van nationaal naar lokaal beleid, krijgt dit onderwerp ook op de lokale politieke agenda steeds meer aandacht. Bijvoorbeeld door het opstellen van de Kleine Beweegagenda of het toewijzen van Gezonde School-vignetten. De uitdaging zit in het bieden van een passend aanbod om kinderen en jongeren beter en met plezier te laten bewegen. Kenniscentrum Sport & Bewegen helpt je daar graag bij, zoals met praktische kennisproducten.

Verdieping en inspiratie uit de praktijk

Op Allesoversport.nl vind je informatie voor onderzoek, beleid en praktijk. Voor jou gedeeld en geduid door experts en ervaringsdeskundigen. Allesoversport.nl is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

logo Allesoversport.nl

Pedagogisch sportklimaat

‘Iedereen die (top)sport heeft recht op een sociaal veilige omgeving’, zo staat vermeld in het Sportakkoord II. In die gewenste omgeving is het stimuleren van plezier en persoonlijke ontwikkeling van groot belang. De website pedagogischsportklimaat.nl biedt inspirerende artikelen en praktische informatie over een pedagogisch sportklimaat; bedoeld voor trainers, sportbestuurders, buurtsportcoaches, verenigingsondersteuners, clubkadercoaches, onderzoekers en beleidsmakers bij gemeenten.

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

kirsten manager beweeggedrag

Kirsten de Klein

Manager team Beweeggedrag

Bewegen als vanzelfsprekend onderdeel van ieders dag: dat is mijn ambitie. Om dit te realiseren zet ik mij in voor een intensievere samenwerking tussen zorg, welzijn, sport en bewegen. We delen inspirerende voorbeelden en onderbouwde kennis over het belang van meer en veelzijdig bewegen. Samen met professionals ontwikkelen we producten voor in de praktijk. Of dat nu tijdens een consult is, bij de kinderopvang, in het onderwijs of in de dagbesteding bij senioren.

  • kirsten.deklein@kenniscentrumsportenbewegen.nl