Spring naar content

Kenniscafé Sport Live! ‘Op naar een Pedagogisch Sportklimaat’

Vind jij het belangrijk om kinderen en jongeren via sport een fijne en veilige plek te geven? Om kinderen sportief op te zien groeien? In een sportklimaat dat positief bijdraagt aan een gezonde en sociale ontwikkeling van jeugd? Ben je al bekend met de vier pilaren van een pedagogisch sportklimaat en de projecten Kids First, iCoachKids en Keep Youngsters Involved? Of vind je dat opvoeden alleen de verantwoordelijkheid is van ouders en leerkrachten?

Geïnteresseerd in deze vragen? En ben jij buurtsportcoach, clubkadercoach of ondersteun jij sportprofessionals en vrijwilligers van sportaanbieders? Kom dan naar het Kenniscafé Sport Live! ‘Op naar een pedagogisch sportklimaat.’ Dit organiseert Kenniscentrum Sport & Bewegen op maandag 3 februari 2020 samen met NOC*NSF en Hogeschool Windesheim.

Sporten is meer dan alleen bewegen. Kinderen leren door sport niet alleen motorische vaardigheden, maar ze ontwikkelen zich ook sociaal en mentaal. Tijdens het kenniscafé gaan we op een interactieve manier met elkaar in gesprek over het creëren van een pedagogisch sportklimaat. Na afloop weet je welke kennisproducten er zijn ontwikkeld, gericht op een positief en veilig leerklimaat, die je gemakkelijk kunt inzetten binnen je gemeente of sportvereniging.

Dagvoorzitter Hans van Egdom leidt de discussie. Met inspirerende sprekers, zoals:

 • Nicolette Schipper van Veldhoven, Lector Sportpedagogiek bij Hogeschool Windesheim en betrokken bij de projecten Kids First en iCoachKids. Zij is tevens programmamanager onderzoek en innovatie bij NOC*NSF.
 • Arjan Jansen, werkzaam als verenigingsadviseur bij SportService Zwolle en coördinator van de clubkadercoaches.
 • Arnold Bronkhorst, onderzoeker Kids First en lid kenniskring lectoraat sportpedagogiek bij Hogeschool Windesheim.
 • Pieter Hermans, buurtsportcoach gemeente Nijmegen en actief op het terrein van pedagogisch sportklimaat bij verenigingen. Hij werkt als professional met iCoachKids.
 • Dorien Dijk, specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen, coördinator van het Europese project Keep Youngsters Involved en bestuurslid meisjesvoetbal SV Diemen.

Zij doen een pitch of worden geïnterviewd. In de zaal gaan we in gesprek met buurtsportcoaches, trainers en andere professionals die werken met kinderen en jongeren (4-18 jarigen) in de sport. Ook wordt een aantal experts bevraagd zoals Johan Steenbergen, directeur van Kennispraktijk, Talje Dijkhuis als jeugdtrainer/coach zwemvereniging ZPC, Frank Jacobs, onderzoeker-docent aan de Haagse Hogeschool en Jens van der Kerk, programmamanager Positieve Sportcultuur gemeente Amsterdam.

Het gesprek wordt afgewisseld met muziek van de huisband Café du Sport en afgesloten met de reflectie van columnist Marieke Dubbelman. Een netwerkborrel ontbreekt natuurlijk niet.

Krijg je het aanmeldformulier niet te zien? Druk dan een keer op F5 of zet je adblocker uit. Mocht dit niet helpen stuur dan een mail naar info@kenniscentrumsportenbewegen.nl

Inloop met koffie en thee
 • 15.00 uur Dagvoorzitter Hans van Egdom opent het kenniscafé. Introductie van het thema ‘Op naar een pedagogisch Sportklimaat’ door Paul van der Meer Kenniscentrum Sport & Bewegen.
 • 15.10 uur Nicolette Schipper-van Veldhoven, lector Sportpedagogiek bij Hogeschool Windesheim en betrokken bij de projecten Kids First en ICoachKids, introduceert de vier pilaren van het pedagogisch sportklimaat. Zij is tevens programmamanager onderzoek en innovatie bij NOC*NSF.
 • 15.20 uur Frank Jacobs, docent-onderzoeker bij de Haagse Hogeschool en betrokken bij Kids First, deelt zijn ervaringen
 • 15.30 uur Discussie met de zaal onder leiding van Hans van Egdom
 • 15.40 uur Intermezzo band
 • 15.45 uur Hans van Egdom interviewt  twee sprekers: Arjan Jansen (coördinator Clubkadercoaches SportService Zwolle) en Pieter Hermans (buurtsportcoach gemeente Nijmegen). Zij vertellen hoe de gemeente inzet op het verbeteren van het pedagogisch sportklimaat. Ook delen ze de ervaringen binnen de gemeente met het inzetten van de pilot clubkadercoach.
 • 16.00 uur De mensen uit de zaal aan het woord
 • 16.15 uur Pauze
 • 16.35 uur Intermezzo band
 • 16.40 uur Twee sprekers van Europese en landelijke projecten die bijdragen aan het pedagogisch sportklimaat geven praktische informatie en ervaringen: Arnold Bronkhorst (onderzoeker Kids first, Windesheim) en Dorien Dijk (project coördinator Erasmus+ Sport project ‘Keep Youngsters Involved,’ specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen)
 • 17.00 uur Discussie sprekers en deelnemers onder leiding van Hans van Egdom
 • 17.15 uur Columnist Marieke Dubbelman blikt terug op het kenniscafé
 • 17.25 uur Intermezzo band
 • 17.30 uur Terugkoppeling en afsluiting van de bijeenkomst
Een netwerkborrel ontbreekt natuurlijk niet.
Sprekers
Nicolette Schipper-van Veldhoven

Dr. Nicolette Schipper-van Veldhoven is lector Sportpedagogiek aan hogeschool Windesheim. Haar specialisatie: een veilig sport- en beweegklimaat.

Het lectoraat ontwerpt, initieert en verricht onderzoek op het vlak van sportpedagogiek, zodat iedereen kan sporten: veilig én met plezier.


Arnold Bronkhorst

Onderzoeker Kids First en lid kenniskring lectoraat sportpedagogiek bij Hogeschool Windesheim.


Hans van Egdom

Gespecialiseerd in advies- en procesmanagement met sport in de hoofdrol. Hans is al ruim twintig jaar actief in verschillende sportorganisaties, waarvan 13 jaar als zelfstandig adviseur. Hij is eigenaar van Van Egdom Consultancy.


Dorien Dijk

Dorien Dijk is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen en houdt zich bezig met diverse thema’s met één gemeenschappelijk noemer: jeugd.

Dorien is gespreksleider van het webinar ‘Het stimuleren van de motorische ontwikkeling van 0-4 jarigen’.

Pieter Hermans

Buurtsportcoach gemeente Nijmegen en actief op het terrein van pedagogische sportklimaat bij verenigingen/werkt met ICoachKids als professional.

Marieke Dubbeldam

“Op banden plakken na kan ik eigenlijk best veel. Ik doe aan wielrennen, bouw zelf websites, leg draadloze netwerken aan én beveilig ze en ik ben non-stop pedagogisch coach van vier minderjarigen. Ik hou er ook een forse wasserette op na. Maar daar word ik allemaal niet voor betaald.” Zo introduceert Marieke Dubbeldam zich op haar website. Na journalistiek tv-werk en na jarenlange columns in het Utrechts Nieuwsblad onder de naam ‘Vinexvrouwtje’, is ze nu onder meer gelegenheidscolumnist. Ze is voor het eerst bij een van onze kenniscafés. Als extra aanbeveling vermeldt ze: “Ik ben moeder van drie voetballende jongens en een dansende dochter.” We zijn benieuwd welke spiegel zij de professionele experts gaat voorhouden in de afsluitende column.

Frank Jacobs

Frank Jacobs is onderzoeker/ docent bij de Haagse Hogeschool en betrokken bij het programma Kids First.

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseren en ondersteunen we professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen.Sportcampus Zuiderpark 
Mr. P. Droogleever Fortuynweg 22
Let op: houd voor navigatie nr. 69 aan!
2533 SR Den Haag

Praktische informatie

Datum: 3 februari 2020
Tijd: 15:00 - 18:00 uur

Adres:
Sportcampus Zuiderpark
Mr. P. Droogleever Fortuynweg 22 (voor navigatie nr. 69)
2533 SR Den Haag

€ 25

Krijg je het aanmeldformulier niet te zien? Druk dan een keer op F5 of zet je adblocker uit. Mocht dit niet helpen stuur dan een mail naar info@kenniscentrumsportenbewegen.nl

Deel dit evenement