Spring naar content

Online inspiratiebijeenkomst Europa en Sport Erasmus+

Welke mogelijkheden biedt het EU Erasmus+ programma voor de sport in 2024 en verder? 5 maart is de deadline voor de Erasmus+ aanvragen die in Brussel moeten worden ingediend. Voor de nieuwe actie – leermobiliteit in de breedtesport -kun je nu in Nederland aanvragen indienen, met deadlines in februari en oktober 2024. Ben jij erop voorbereid of wil je in 2024 goed beslagen ten ijs komen?

Registreer je dan voor de jaarlijkse online Sport en Europa-bijeenkomst. Deze organiseert Kenniscentrum Sport & Bewegen samen met een aantal partnerorganisaties altijd rond de lopende subsidiecall van Erasmus+ Sport.

De sprekers zijn afkomstig van het Nationaal Agentschap Erasmus+, NeVoBo, NOC*NSF, Innofius en Sportsubsidie.nl. Je kunt online je vragen stellen via de chat, zowel voor de sprekers als onderling.

Tijdens deze 75 minuten durende sessie delen experts en ervaren aanvragers hun kennis met je. Hoe werkt het aanvragen van subsidie, en waar kun je subsidie voor aanvragen binnen Erasmus+/ Sport en waar vind je informatie?  Ook gaan we in op de achtergronden, de prioriteiten en thema’s die Europa belangrijk vindt, plus andere Europese programma’s. En natuurlijk ontbreekt een inspirerend praktijkvoorbeeld niet!

Deze online inspiratiebijeenkomst wordt georganiseerd door Kenniscentrum Sport & Bewegen, in samenwerking met de directie sport van het ministerie van VWS, NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten, Innofius en Sportsubsidie.nl. 

Let op: ben je verhinderd op 4 december 2023, dan kun je je alsnog inschrijven. Je mist dan wel de mogelijkheid om online te netwerken en je vragen te stellen, maar je neemt wel kennis van de gedeelde informatie via een link naar een replay, die we een paar dagen later met de deelnemers delen.

Voor wie?
Voor iedereen die betrokken is bij internationalisering en/of Europese fondsenwerving in de sport, met name beleidsmedewerkers van gemeenten, sportorganisaties en ngo’s, wetenschappers en kennisorganisaties.

Vragen?
Neem contact op met Jacqueline Kronenburg.

Welke bedragen zijn dit jaar beschikbaar en hoe bereid je je goed voor op deze call of die van volgend jaar? Hoe vorm je een consortium?
De Nederlandse Volleybalbond heeft een nieuwe Erasmus+ subsidie toegekend gekregen. Met een score van 94 uit 100 punten start in 2024 het We Lead Volleyball Together (WLVT) project, samen met de Volleybalbonden uit Noorwegen, Denemarken en IJsland en de Haagse Hogeschool. Ondanks de hoge participatiegraad van meisjes in volleybal zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in besluitvormende functies zoals bestuurders, coaches en scheidsrechters. Dit belemmert de leiderschapsontwikkeling van meisjes en hun vermogen om hun omgeving te beïnvloeden. Om dit probleem aan te pakken is het We Lead Volleyball Together project opgestart. Het project heeft drie doelstellingen:
  1. De autonomie en leiderschapsvaardigheden van jongeren, met name meisjes, van 16-20 jaar vergroten.
  2. De jeugdparticipatie in volleybal verhogen.
  3. Kennisoverdracht stimuleren over de betrokkenheid van jongeren bij besluitvormende rollen in volleybal.
De experts uit deze sessie, aangevuld met Theo Neyenhuis van NOC*NSF en Danielle de Boer van Innofius delen hun belangrijkste tips en beantwoorden vragen vanuit de chat.
Sprekers
Jacqueline Kronenburg

Jacqueline is moderator van deze inspiratiebijeenkomst. Zij volgt voor Kenniscentrum Sport & Bewegen de politieke besluitvorming over sport en bewegen en onderhoudt de contacten met o.a. de Tweede Kamer en ‘Brussel’. Ze helpt de sportsector graag met gerichte informatie over sport en bewegen, het duiden van ontwikkelingen, Engelstalige informatie over sport en bewegen in Nederland en Europese subsidiemogelijkheden voor sport en bewegen. Jacqueline is daarnaast bestuurslid bij de internationale breedtesportorganisatie TAFISA.

Jurgen Aarden

Programma-adviseur Erasmus+Sport bij het Nationaal Agentschap Erasmus+’. Jurgen heeft de taak de nieuwe mobiliteitsactie voor de breedtesport in Nederland te implementeren.

Theo Neyenhuis

Senior adviseur public affairs NOC*NSF.

Ben Moonen

Ben Moonen is eigenaar van Sportsubsidie.nl, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in subsidie- en fondsenwerving voor sportorganisaties. Ben heeft veel ervaring met Europese subsidies en is mede-auteur van de Whitepaper ‘Europese financieringsvormen voor onderzoek en innovatie op het gebied van sport en bewegen’

Dorien Tenhaeff

Dorien Tenhaeff is (internationaal) projectleider binnen het Team Sportontwikkeling bij de Nevobo. In de afgelopen jaren heeft zij verschillende nationale en internationale projecten geleid op het gebied van de Development of Sport en Sport for Development. Met de eerdere Erasmus+ projecten World2Win en Volleyball4All, en nu het We Lead Volleyball Together project, heeft Dorien ervaring in EU-projecten opstellen en aanvragen in samenwerking met diverse nationale en international organisaties die gaan over management en technische ontwikkelingen, breedtesport en women empowerment thema’s.

Daniëlle de Boer

Vanuit haar bureau Innofius in Brussel werkzaam in Nederland & België, voor begeleiding bij grote Europese trajecten van onderwijsorganisaties, kennisinstellingen en overheid.

E-book starten met Europese subsidies voor sport- en beweegprojecten

Nederlandse organisaties maken nog niet in groten getale gebruik van Erasmus+Sport. En dat terwijl deze subsidie al meer dan dertig jaar één van de meest succesvolle subsidieprogramma’s voor Europese sport- en beweegprojecten is. Maar een aanvraag is soms nog niet zo gemakkelijk. Zie je door de bomen het bos niet meer? Lees het e-book en breng daar verandering in. Ontdek welke voorwaarden er zijn en hoe je het beste kunt starten. Na het lezen van dit e-book weet jij hoe je je kans vergroot voor een succesvolle subsidieaanvraag voor jouw Europese sportproject.

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseren en ondersteunen we professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen.


Ministerie van VWS

Nationaal Agentschap Erasmus+


Vereniging Sport en Gemeenten

Sportsubsidie.nl

Praktische informatie

Datum: 4 december 2023
Tijd: 11:00 - 12:15 uur

Adres:
online

Gratis

Deel dit evenement