Spring naar content

Webinar “Hoe maak je buitenspelen leuk?”

Buiten spelen, sporten en bewegen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Sterker nog: het is cruciaal voor hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling.. In de huidige tijd is het soms lastig om kinderen en jongeren buiten te laten spelen. Gamen is verleidelijk, de omgeving niet veilig genoeg of er is weinig te doen en als ouder is het soms lastig tijd te vinden om (mee) naar buiten te gaan.

Waarom is buiten spelen zo belangrijk? En hoe kun je dat als ouder of professional stimuleren? In dit webinar gaan we, naar aanleiding van interviews met kinderen, in gesprek met deskundigen uit wetenschap en praktijk over het belang van buitenspelen. Hannelore Zwitserlood gaat op zoek naar antwoorden op vragen als ‘hoe maak je buitenspelen nou leuk?’. ‘Hoe zorg je ervoor dat je kind naar buiten gaat?’ ‘Moet je altijd meedoen, of kun je je kind zelf naar buiten laten gaan?’ En ‘hoe stimuleer je hem of haar?’ Meld je aan en krijg meer inzicht in de urgentie van buitenspelen en ontvang nuttige tips en tricks hoe je buiten spelen leuk maakt!

Het webinar “hoe maak je buitenspelen leuk?” is onderdeel van de landelijke Buitenspeelweek die van woensdag 9 t/m zondag 13 juni plaatsvindt. Tijdens deze week vragen we aandacht voor het belang van buiten spelen, sporten en bewegen. De Buitenspeelweek is een initiatief van de Buitenspeelcoalitie, waarmee Jantje Beton, Johan Cruyff Foundation, Krajicek Foundation, Kenniscentrum Sport & Bewegen, het Mulier Instituut en het Ministerie van VWS de handen ineenslaan om meer kinderen en jongeren aan het spelen en bewegen te krijgen.

Benieuwd naar het webinar? Bekijk het hier terug.

  • Welkom en introductie door Hannelore Zwitserlood
  • Tafelgesprek met professionals uit wetenschap en praktijk over belang van buitenspelen en hoe buitenspelen gestimuleerd kan worden. Tafelgesprek met professionals uit wetenschap en praktijk, Mirka Janssen en Anne Bakker. Aan de hand van videofragmenten waarin kinderen worden geïnterviewd over buitenspelen, worden er verschillende thema’s besproken. Waarom is buitenspelen zo belangrijk? Waarom spelen kinderen wel of niet buiten? Welke belemmeringen komen naar voren en hoe kunnen we daar als ouder of professional op inspelen?
  • Afsluiting
Sprekers
Hannelore Zwitserlood

Hannelore Zwitserlood is moeder van twee dochters (12 en 7 jaar) en onlangs gestopt als sidekick bij de 538 Ochtendshow om meer tijd vrij te maken voor haar nieuwe passie: podcasts maken. Ze komt wekelijks met haar sport-vlog op instagram en WendyOnline, is werkzaam als stemacteur, geeft nieuwsleestrainingen en presenteert seminars en evenementen. Zelf speelde ze heel veel buiten maar tegenwoordig ziet zij ook steeds minder spelende kinderen op straat. Ze vraagt zich af hoe ouders in de stad ervoor kunnen zorgen dat hun kinderen vaak genoeg en veilig kunnen buitenspelen, als ze geen tuin hebben. En hoe je de kinderen loskrijgt van hun beeldscherm als al hun vriendjes ook liever thuis achter hun scherm zitten…


Lilian van den Berg

Lilian van den Berg werkt als specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Naast haar rol als projectleider Buitenspelen richt zij zich onder andere op vraagstukken in relatie tot mensen die niet vanzelfsprekend meedoen aan sport en bewegen. Hierbij gaat het om verbinden van organisaties en van kennis, zodat beschikbare kennis en ervaring ook daadwerkelijk wordt toegepast. Ook kan ze je verder helpen op het gebied van monitoring en evaluatie.

Mirka Janssen

Mirka Janssen is opgeleid tot gymleraar, bewegingswetenschapper en epidemioloog. In 2014 is zij gepromoveerd op onderzoek naar het stimuleren van beweeggedrag op het schoolplein. Op dit moment is zij werkzaam voor de Hogeschool van Amsterdam, waar zij als lector verbonden is aan het lectoraat Bewegen In en Om School (BIOS) van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO). Het onderzoek van haar lectoraat richt zich op het belang van goed leren bewegen, met plezier bewegen en het meer bewegen in en om school.

Anne Bakker

Anne Bakker is BuurtSPEELcoach. “Ik speel elke dag buiten. Onze missie is om het spel terug te geven aan het kind, en dat kan maar op een manier: Meespelen. Ik ben niet de baas, dat zijn de kinderen. Samen spelen wij, maken wij plezier, en pleiten wij voor meer speelruimte voor kinderen.”

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseren en ondersteunen we professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen.Mullier Instituut
Jantje Beton
Johan Cruyff Foundation
Krajicek foundation
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Praktische informatie

Datum: 9 juni 2021
Tijd: 20:00 - 21:00 uur

Adres:
online

Gratis

Deel dit evenement