Spring naar content

Webinar: Wat zijn de effecten van sport en bewegen?

Sport en bewegen levert voor een persoon op verschillende vlakken voordelen. Al deze voordelen zijn door Richard Bailey en collega-onderzoekers in 2013 samengevat in het Human Capital Model. Wat blijkt? Er zijn ongeveer 80 verschillende effecten te verdelen in 6 verschillende waarden, namelijk fysieke waarde, emotionele waarde, sociale waarde, persoonlijke waarde, intellectuele waarde en financiële waarde.

Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft het oorspronkelijke model doorontwikkeld in een digitale tool. Maar wat kun je als professional precies met het model? Hoe zit het nu met de bewijslast? Op welke maatschappelijke thema’s heeft dit model overlap? Op deze, maar vooral op jouw vragen gaan we in tijdens het webinar ‘Wat zijn de effecten van sporten en bewegen?’. Daarnaast laten we, door in gesprek te gaan met interventie-eigenaren YETS en de Stichting Life Goals, zien wat sporten en bewegen in de praktijk betekent op de verschillende waarden. Beide interventies gebruiken sport als middel om een kwetsbare groep meer te betrekken bij de maatschappij.

Niet alleen als sportprofessional, maar ook voor professionals in de zorg, in het sociale domein of onderwijs interessant om te weten hoe sporten en bewegen kan bijdragen aan jullie doelen.

Kortom wil je meer weten over de effecten van sporten en bewegen en de bewijslast? Meld je dan snel aan!

Voor wie?
Beleidsmedewerkers, sport formateurs, adviseurs lokale sport, medewerkers sportservice-organisaties of sportbedrijven, sportraden, adviseurs.

Vragen?
Neem dan contact op met Femke van der Pal 

 

We starten met het welkomstwoord met een korte introductie van het webinar. En leggen je uit wat het Human Capital Model precies inhoudt. Hoe is het ontstaan? En het belangrijkst: wat kun je ermee? Femke en Jamilla nemen je mee in het programma om je meer te leren over de effecten van sport en bewegen.
Eerst zoomen we in op het Human Capital Model zelf. Het oorspronkelijke model van Bailey (2013) heeft een interactieve update gekregen. Dit maakt het nóg makkelijker voor professionals om inzicht te krijgen in de waarden en effecten van sport en bewegen. We laten zien hoe het werkt en wat je ermee kunt binnen jouw vakgebied. Met welk thema houd jij je bezig? Laat het weten en we vertellen aan de hand van het model hoe jij meer verdieping kunt krijgen! En hoe zijn de effecten nu bewezen en wat zijn de risico’s van deze effecten? We nemen je hierin mee.
Neem als voorbeeld positieve gezondheid. Hoe staat het Human Capital Model in relatie hiermee? We bespreken met welke maatschappelijke thema’s het model overlap heeft. Graag duiken we samen met jou in op relevante thema’s en vraagstukken om tot nieuwe inzichten te komen. Hoe je het in de praktijk gebruik? Dat leer je in het volgende blok.
Hoe werken deze effecten in de praktijk? Hoe zorg je dat effecten daadwerkelijk tot uiting komen en dat ze ook in het dagelijkse leven toegepast worden? En wat levert het dan op? Dat zoeken we uit in een tafelgesprek met de interventie-eigenaren van YETS en de Life Goals aanpak. Beide interventies gebruiken sport als middel om een kwetsbare groep meer te betrekken bij de maatschappij. Laat je inspireren door deze goede voorbeelden.
Hopelijk weet jij nu hoe het Human Capital Model in te zetten om meer inzicht te krijgen in de waarden en de effecten van sport en bewegen. We sluiten het webinar af door terug te blikken op de belangrijkste takeaways van het webinar. Uiteraard nemen we het moment om alle vragen te beantwoorden.
Sprekers
Jamilla Vervoort

Als specialist jeugd bij Kenniscentrum Sport & Bewegen houd Jamilla Vervoort zich vooral bezig met hoe we jeugd meer kunnen laten meedoen aan sport en bewegen en ze door sport en bewegen te laten participeren in de samenleving. Zo ondersteunt zij allerlei professionals op o.a. het gebied van jeugd in armoede en vmbo-jongeren. Hoe kunnen we hun deelname aan het sport- en beweegaanbod vergroten?


Femke van der Pal

Sport heeft vele voordelen. Maar wat levert sport en bewegen dan precies op? Ik volg studies die de maatschappelijke opbrengsten van sport en bewegen in euro’s kunnen uitdrukken of een effect kunnen aantonen en duidt deze via artikelen, producten, door het organiseren van een webinar of in een gesprek met een gemeente. Daarnaast houd ik mij bezig met financiering en betaalbaarheid van de sport.


Minke van der Kooi

Als accountmanager bij Stichting Life Goals zorg ik er samen met mijn collega’s voor dat nog meer mensen in Nederland toegang krijgen tot sportaanbod. Ik ben ervan overtuigd dat sport, ondanks alles, een middel is dat je kan helpen bij het bereiken van dat doel.


Dico de Jager

Bij Stichting Life Goals ben ik coördinator Ontwikkeling en Beleid. Hier bieden we lokale sportprogramma’s voor kwetsbare mensen. Met onze sportprogramma’s activeren we kwetsbare mensen.

Shaylesh Jaggi

Shaylesh Jaggi – Head Coach YETS en pedagoog

Van stagiaire doorgegroeid tot lid van het managementteam. Als Pedagoog
verantwoordelijk voor de ondersteuning en ontwikkeling van collega’s bij
vraagstukken vanuit de praktijk.

Giannini Olieberg

Giannini Olieberg- Hoofd Coach YETS en Manager trainer & onderzoek

Vanaf de start betrokken bij de opstart van YETS. Als MTO verantwoordelijk voor de
(door) ontwikkeling van de YETS interventies. Daarnaast voor het aanbieden van
pedagogische begeleiding en training van alle coaches.

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseren en ondersteunen we professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen.


Praktische informatie

Datum: 18 november 2021
Tijd: 14:00 - 15:00 uur

Adres:
online

Gratis

Deel dit evenement