Spring naar content

Webinar: Bouwen aan een inclusieve beweegvriendelijke omgeving

De term ‘inclusieve beweegvriendelijke omgeving’ betekent dat de behoeften van iedereen zijn inbegrepen in het ontwerp van de buitenruimte. Dat wil zeggen: zelfstandig toegankelijk voor iedereen, onafhankelijk van iemands leeftijd, geslacht, gender, seksualiteit, sociaaleconomische status of eventuele beperking.  Maar wat komt daar bij kijken? Tijdens dit webinar spreken we mensen uit de praktijk en beleid. Ook kijken we wat er nodig is voor het realiseren van een inclusieve beweegvriendelijke omgeving en delen we inspirerende voorbeelden en praktische tools om direct aan de slag te gaan.

Voor wie?
Gemeenten, ontwerpers, belangenbehartigers

Vragen?
Neem dan contact op met Jeroen Hoyng

Tijdens de aftrap van het webinar ‘Bouwen aan een inclusieve beweegvriendelijke omgeving’ zal Jeroen Hoyng Rita van Driel, voorzitter van de Alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’, kort een paar vragen stellen over de thematiek om buiten bewegen voor iedereen toegankelijk te maken.
We gaan in gesprek met een ervaringsdeskundige Marleen Sanderse (Burgemeester van Hattem) op gebied van toegankelijke openbare ruimte. Wat komt erbij kijken? Wat gaat er goed? En wat kan beter?
We zoomen in op het praktijkvoorbeeld Breda Gelijk, waar Wouter Schelvis als doel heeft inclusie en toegankelijkheid voor buitenterreinen en openbare gebouwen.
Deze prachtige titel laat zien hoe goed de gemeente Stein bezig is met de inclusieve beweegvriendelijke omgeving. Roger Vluggen belicht hun succesvoorbeelden.
Hoe ziet een inclusieve beweegvriendelijke omgeving uit? Lea van Dongen (NUSO) zal vandaag inzoomen op ontwerp en proces van inclusieve speeltuinen.
Jorn Wemmenhove geeft tips en tools ter inspiratie voor het plannen en ontwerpen van een beweegvriendelijke omgeving die mensen met een beperking of chronische aandoening stimuleert om meer te gaan sporten, spelen en bewegen.
Wat nemen we mee? En waar is nog behoefte aan?
Sprekers
Rita van Driel

Rita van Driel is al jarenlang een autoriteit op het gebied van sport en bewegen voor mensen met een handicap, niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. Binnen Nederland was zij ruim 10 jaar actief bij NOC*NSF als programmamanager gehandicaptensport. Sinds 1 januari 2019 is Rita als zelfstandige aan de slag als adviseur ‘meedoen door sport en bewegen’, waarbij zij haar kennis en ervaring nu breder inzet, zowel voor andere organisaties als andere doelgroepen. Rita is door het Ministerie van VWS benoemd als onafhankelijk voorzitter van de Alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’. Samen met tien landelijke organisaties geeft Rita uitvoering aan de ambitie vanuit het Nationaal Sportakkoord dat iedere Nederlander een leven lang plezier aan sporten en bewegen moet kunnen beleven. Belemmeringen vanwege leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid, of sociale positie zullen worden weggenomen.


Jorn Wemmenhove

Jorn Wemmenhove is mede-oprichter en creatief strateeg van Humankind – agency for urban change. Hij adviseert overheden, bedrijven en non-profitorganisaties over hoe te werken aan steden op maat van de mens. Door anders denken en doen, het maken van nieuwe verbindingen, en te werken met een holistische aanpak en een multidisciplinair team kunnen we de gedroomde stad realiteit maken. Met behulp van transitiemanagement vertaalt hij visies in strategieën en acties. Thema’s waarop Humankind werkt zijn oa. de actieve stad, mobiliteit van de toekomst, en jongeren.


Jeroen Hoyng

Specialist beweegvriendelijke omgeving en sportinfrastructuur die wetenschap, beleid en praktijk wil verbinden op thema’s als: sport, spelen en bewegen in openbare ruimte, sportinfrastructuur, sportbeleid, sportdeelname en beweeggames. Mijn doel is kennis te verzamelen, te verrijken en te delen, om een beweegvriendelijke leefomgeving te creëren die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, spelen en te sporten.


Roger Vluggen

Roger Vluggen is Projectleider ruimte bij de gemeente Stein. Drijfveer bij inrichting openbare ruimte dat wensen van zoveel mogelijk gebruikers worden gerealiseerd. En daarbij ook oog hebben voor de mindervalide medemens.


Marleen Sanderse

Marleen Sanderse was paralympische roeister en is nu burgemeester van Hattem, waar zij dagelijks te maken krijgt met het belang van een inclusieve beweegvriendelijke omgeving binnen haar gemeente.

Wouter Schelvis

Wouter Schelvis is sinds 1983 betrokken bij gehandicaptenbeleid in Nederland. Actueel werkzaam bij Breda Gelijk en in Breda mede verantwoordelijk voor het winnen van de Europese prijs voor meest toegankelijke gemeente. Inclusie en toegankelijkheid altijd samen opgepakt, ook in samenwerking met de sport- en vrijetijdssector.

Lea van Dongen

Lea van Dongen is Programmaleider NUSO bij Jantje Beton waar zij zich inzet voor alle speeltuinenverenigingen in Nederland.

 • BVO Kennisdossier
  Hier vind je wetenschappelijke kennis, handige instrumenten, voorbeelden en achtergrondinformatie over de beweegvriendelijke omgeving (BVO).
 • Inspiratiepagina Beweegvriendelijke omgeving
  Hoe zorg je ervoor dat je de openbare buitenruimte zo uitnodigend en inclusief mogelijk inricht? Hier vind je tips, inspiratie en handvatten om je verder te helpen.
 • Inclusieve BVO
  Tips en inspiratie voor het plannen en ontwerpen van een beweegvriendelijke omgeving die mensen met een beperking of chronische aandoening stimuleert om meer te gaan sporten, spelen en bewegen.
 • BVO-model
  Het BVO-model is ontwikkeld om aan te geven uit welke elementen een beweegvriendelijke omgeving bestaat.
 • BVO-scan
  Met de BVO-scan krijg je op een snelle en simpele manier inzicht in de beweegvriendelijkheid van een buurt of wijk.
Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseren en ondersteunen we professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen.


Human Kind

Praktische informatie

Datum: 29 november 2021
Tijd: 14:00 - 15:00 uur

Adres:
online

Gratis

Deel dit evenement