Spring naar content

Zelf aan de slag

Veelgebruikte producten

Handreiking Senioren in beweging: van beleid naar praktijk

Deze handreiking biedt professionals die werken met en/of voor senioren de juiste kennis en praktische tools op het gebied van sport en bewegen voor senioren.

Tipkaart laaggeletterdheid in de sport

Wil jij als buurtsportcoach laaggeletterdheid herkennen en begrijpelijk communiceren? Deze tipkaart helpt je op weg!

Jeugd in armoede

Jeugd in armoede: cijfers, beleid en praktijk

De overzichtspagina ‘Jeugd in armoede: cijfers, beleid en praktijk’ geeft jou als beleidsadviseur of prakijkprofessional inzichten en handvatten om kinderen en jongeren in kwetsbare situaties te ondersteunen, zodat ook zij kunnen profiteren van de positieve effecten van sport en bewegen.

Sport- en beweeggedrag naar sociaaleconomische positie

De sociaaleconomische positie (SEP) van mensen hangt samen met hun sport- en beweegdeelname. Het verschil in sport- en beweeggedrag tussen mensen in een lage en hoge SEP zie je in de infographics Sport- en beweeggedrag naar sociaaleconomische positie, uitgesplitst in Jeugd, Volwassenen en Senioren.

Mensen met beperking

Licht verstandelijke beperking in de sport

Waarom en hoe zet je als beleidsadviseur sport en bewegen in voor mensen met een licht verstandelijke beperking? En hoe ga je als uitvoerend professional om met iemand met een LVB?

Whitepaper Sport en bewegen door mensen met een beperking

Deze whitepaper geeft praktische informatie en handvatten om mensen met een beperking in beweging te krijgen en houden.

23,6%

sport wekelijks

Sportdeelname mensen met een beperking

De sportdeelname van mensen met een beperking blijft vaak achter. Onder verschillende doelgroepen is verschil te zien in sportdeelname, motieven en belemmeringen, stimulansen en manieren om de doelgroep te bereiken.

Verdieping en inspiratie uit de praktijk

logo Allesoversport.nl

Sport voor sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen met autisme

Sport biedt veel mogelijkheden om de ontwikkeling van kinderen met autisme op een positieve manier te stimuleren. Zo tonen studies aan dat fysieke activiteit verbeteringen oplevert in fysieke fitheid, zoals uithoudingsvermogen, kracht en balans[1] , maar ook een gunstig effect…

Sport en bewegen voor volwassenen in armoede: een overzicht

Werk jij met of voor volwassenen in een lage sociaaleconomische positie (SEP)? Dit artikel geeft een overzicht van kennis en praktische tools die je kunt inzetten voor deze groep. We verwijzen je naar cijfers, regelingen, inspirerende praktijkvoorbeelden en meer. Relevant…

Volwassenen in een lage sociaaleconomische positie: wat drijft en belemmert hen bij sport en bewegen

Volwassenen in een lage sociaaleconomische positie (lage SEP) bewegen minder dan mensen in een hoge SEP. In dit artikel zoomen we in op hoe het komt dat zij minder bewegen, welke belemmeringen zij ervaren, wat hen juist wel motiveert en…
sociale-sport-mockups

Uitgelicht product: toolkit Sociale sportinitiatieven

Ben jij actief in het sociaal domein als beleidsmaker of uitvoerend professional? Werk je met kwetsbare groepen die je vooruit wil helpen? In het whitepaper Sociale sportinitiatieven leer je uit welke bouwstenen sociale sportinitiatieven bestaan en hoe jij ze kunt inzetten in jouw gemeente. De overzichtstool gaat dieper in op de werkzame elementen, waarde, kansen en belemmeringen van sociale sportinitiatieven. In het overzicht zie je welke verschillende initiatieven er zijn.

Ook interessant voor jou

Over kwetsbare senioren

Werk je met kwetsbare senioren? Check onze producten en artikelen.

Over sport en bewegen als middel

Wil je meer weten over sport als middel en sociale sportinitiatieven?

Voor buurtsportcoaches

Onze producten en artikelen ondersteunen je in je dagelijks werk.

Voor beleidsadviseurs

Gebruik onze producten en artikelen om je beleid te onderbouwen.

Schrijf je in voor onze kennisupdates!

Met onze kennisupdates blijf je op de hoogte van het laatste nieuws en nieuwe instrumenten. Meld je aan voor de algemene kennisupdate van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Kies vervolgens voor aanvullende updates over Jeugd, Senioren, of Gemeenten.

portretfoto

Lonneke Schijvens

Manager Meedoen door sport en bewegen

We dragen met Team Meedoen bij aan het vergroten van kansengelijkheid van kwetsbare groepen in en door sport en bewegen. Door kennis en handvatten aan te reiken om te werken aan een hogere sport- en beweegdeelname van bijvoorbeeld mensen met een beperking, jeugd en volwassenen in kwetsbare sociaaleconomische posities en kwetsbare ouderen. Én door inspiratie te delen over de inzet van sport en bewegen als middel ter bevordering van persoonlijke en maatschappelijke doelen – zoals zelfredzaamheid, welzijn, participatie en (re)integratie. Hoe kunnen we jou hierbij helpen?

  • lonneke.schijvens@kenniscentrumsportenbewegen.nl