Spring naar content

Zelf aan de slag

Veelgebruikte producten

Begeleiding van senioren in beweegactiviteiten

In deze online tool kun je als trainer of sportbegeleider van 55-plussers terecht voor basiskennis, handvatten en voorbeelden over bewegen voor ouderen.

Meedoen Meerkamp

De Meedoen Meerkamp helpt organisaties om lokaal en regionaal beter samen te werken. Zo help je kwetsbare groepen vooruit.

Tipkaart laaggeletterdheid in de sport

Wil jij als buurtsportcoach laaggeletterdheid herkennen en begrijpelijk communiceren? Deze tipkaart helpt je op weg!

Jeugd in armoede

Inspiratiesheet 'Kan ik Meedoen?'

Lees de conclusies uit het onderzoek ‘Kan ik Meedoen?’ (2021), over de sport- en beweegdeelname van jeugd uit verschillende sociaaleconomische milieus.

Whitepaper Jeugd die arm opgroeit

Jeugd die arm opgroeit sport en beweegt minder vaak. In deze whitepaper vind je tips over hoe je ze toch kunt laten meedoen aan (en door) sport.

Infographics Jeugd in Beweging

Het sociaaleconomische milieu waarin een kind opgroeit, is van invloed op zijn/haar sport- en beweeggedrag. Wat zijn de meest recente cijfers daarover?

Mensen met beperking

Whitepaper Sport en bewegen door mensen met een beperking

Deze whitepaper geeft praktische informatie en handvatten om mensen met een beperking in beweging te krijgen en houden.

Handreiking Sporthulpmiddelen

De handreiking geeft inzicht in de problematiek en biedt handvatten voor het verbeteren van de beschikbaarheid en bereikbaarheid van sporthulpmiddelen.

Scan en Match

‘Scan & Match’, vraag- en aanbodscan voor mensen met een beperking, geeft inzicht in de vraag naar en het aanbod van sport en bewegen in een gemeente of regio.

23,6%

sport wekelijks

Sportdeelname mensen met een beperking

De sportdeelname van mensen met een beperking blijft vaak achter. Onder verschillende doelgroepen is verschil te zien in sportdeelname, motieven en belemmeringen, stimulansen en manieren om de doelgroep te bereiken.

Verdieping en inspiratie uit de praktijk

logo Allesoversport.nl

‘Queer Gym was de veilige omgeving waarin ik ontdekte dat ik sporten juist leuk vind’

Bij Queer Gym in Rotterdam sporten mensen die afwijken van wat veel mensen als ‘standaard’ zien. Wat doet deze sportschool anders? Hoe kunnen andere sportaanbieders een inclusievere omgeving creëren?

Eenzame senioren: de rol van bewegen (praktijk)

Voor het stoppen van vereenzaming is een gezamenlijke aanpak nodig. De primaire verantwoordelijkheid bij het aanpakken van dit probleem ligt bij gemeenten. Lokaal – in de wijk, in de straat, bij de deur en achter de voordeur – kun je…

Gezamenlijke aanpak Sociaal FITaal maakt Osse senioren vitaler

In Oss zet Sport Expertise Centrum zich samen met de gemeente en partners uit zorg en welzijn in om de gezondheidsverschillen onder senioren te verkleinen. Deze wijkgerichte aanpak leidde onder andere tot ruim 12.000 huisbezoeken. In dit artikel lees je…

Uitgelicht product: e-book Zelfredzaamheid senioren

Het e-book Zelfredzaamheid senioren helpt jou als zorg-, welzijns- en sportprofessional of als beleidsmedewerker om met sport en bewegen de zelfredzaamheid van (kwetsbare) senioren te vergroten. Naast achtergrondinformatie bevat dit e-book tips en voorbeelden over de manier waarop bewegen in de praktijk ingezet kan worden.

Ook interessant voor jou

Over kwetsbare senioren

Werk je met kwetsbare senioren? Bekijk hier alle producten.

Over sport als middel

Lees over sport als middel en sociale sportinitiatieven.

Voor de buurtsportcoach

Onze producten ondersteunen jou in jouw dagelijks werk.

Voor beleidsadviseurs

Gebruik onze producten voor onderbouwing van jouw beleid.

Schrijf je in voor onze kennisupdates!

Met onze kennisupdates blijf je op de hoogte van het laatste nieuws en nieuwe instrumenten. Meld je aan voor de algemene kennisupdate van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Kies vervolgens voor aanvullende updates over Jeugd, Senioren, of Gemeenten.

portretfoto

Lonneke Schijvens

Manager Meedoen door sport en bewegen

We dragen met Team Meedoen bij aan het vergroten van kansengelijkheid van kwetsbare groepen in en door sport en bewegen. Door kennis en handvatten aan te reiken om te werken aan een hogere sport- en beweegdeelname van bijvoorbeeld mensen met een beperking, jeugd en volwassenen in kwetsbare sociaaleconomische posities en kwetsbare ouderen. Én door inspiratie te delen over de inzet van sport en bewegen als middel ter bevordering van persoonlijke en maatschappelijke doelen – zoals zelfredzaamheid, welzijn, participatie en (re)integratie. Hoe kunnen we jou hierbij helpen?

  • lonneke.schijvens@kenniscentrumsportenbewegen.nl