Spring naar content

Zelf aan de slag

Veelgebruikte producten

Begeleiding van senioren in beweegactiviteiten

In deze online tool kun je als trainer of sportbegeleider van 55-plussers terecht voor basiskennis, handvatten en voorbeelden over bewegen voor ouderen.

Meedoen Meerkamp

De Meedoen Meerkamp helpt organisaties om lokaal en regionaal beter samen te werken. Zo help je kwetsbare groepen vooruit.

Tipkaart laaggeletterdheid in de sport

Wil jij als buurtsportcoach laaggeletterdheid herkennen en begrijpelijk communiceren? Deze tipkaart helpt je op weg!

Jeugd in armoede

Inspiratiesheet 'Kan ik Meedoen?'

Lees de conclusies uit het onderzoek ‘Kan ik Meedoen?’ (2021), over de sport- en beweegdeelname van jeugd uit verschillende sociaaleconomische milieus.

Whitepaper Jeugd die arm opgroeit

Jeugd die arm opgroeit sport en beweegt minder vaak. In deze whitepaper vind je tips over hoe je ze toch kunt laten meedoen aan (en door) sport.

Infographics Jeugd in Beweging

Het sociaaleconomische milieu waarin een kind opgroeit, is van invloed op zijn/haar sport- en beweeggedrag. Wat zijn de meest recente cijfers daarover?

Mensen met beperking

Whitepaper Sport en bewegen door mensen met een beperking

Deze whitepaper geeft praktische informatie en handvatten om mensen met een beperking in beweging te krijgen en houden.

Handreiking Sporthulpmiddelen

De handreiking geeft inzicht in de problematiek en biedt handvatten voor het verbeteren van de beschikbaarheid en bereikbaarheid van sporthulpmiddelen.

Scan en Match

‘Scan & Match’, vraag- en aanbodscan voor mensen met een beperking, geeft inzicht in de vraag naar en het aanbod van sport en bewegen in een gemeente of regio.

23,6%

sport wekelijks

Sportdeelname mensen met een beperking

De sportdeelname van mensen met een beperking blijft vaak achter. Onder verschillende doelgroepen is verschil te zien in sportdeelname, motieven en belemmeringen, stimulansen en manieren om de doelgroep te bereiken.

Verdieping en inspiratie uit de praktijk

logo Allesoversport.nl

Boksclub Bemmel heeft plek in de jeugdzorgketen veroverd

“Je ziet de jongeren ontwikkelen, een beter zelfbeeld krijgen, meer zelfvertrouwen opbouwen. Dat geeft mij de passie en de drive om door de administratieve last heen te gaan.” In dit artikel voor beleidsmedewerkers, buurtsportcoaches, welzijnswerkers, zorgprofessionals en sportaanbieders lees je…

SailWise zorgt ervoor dat mensen met een beperking kunnen watersporten

Stichting SailWise is een watersportaanbieder voor mensen met een beperking. Vrijwilligers en bemanningsleden verzorgen meerdaagse vakanties en dagactiviteiten zodat de deelnemers kunnen zeilen en varen. Met welke creatieve oplossingen maken zij dit mogelijk?  Boven de zeilboot zweeft een man, in…

‘Denk na over het klimaat waarin je sport voor kinderen aanbiedt’

Wie wil nu niet dat kinderen met plezier in een veilige omgeving sporten? En dat ze hierdoor massaal lid zijn – en blijven – van sportverenigingen en -aanbieders? Daarvoor zul je een positief sportklimaat moeten creëren, ook wel een pedagogisch…

Uitgelicht product: handreiking Versterken van je sportklimaat

Als beleidsadviseur aan de slag met een pedagogisch sportklimaat binnen je gemeente? Deze handreiking biedt praktische richtlijnen, inzichten en inspiratie om concrete stappen te zetten richting sportaanbieders en zo voor alle deelnemers een optimaal jeugdsportklimaat te creëren.

Ook interessant voor jou

Over kwetsbare senioren

Werk je met kwetsbare senioren? Check alle producten.

Over sport als middel

Lees over sport als middel en sociale sportinitiatieven.

Voor de buurtsportcoach

Onze producten ondersteunen jou in jouw dagelijks werk.

Voor beleidsadviseurs

Gebruik onze producten voor onderbouwing van jouw beleid.

Schrijf je in voor onze kennisupdates!

Met onze kennisupdates blijf je op de hoogte van het laatste nieuws en nieuwe instrumenten. Meld je aan voor de algemene kennisupdate van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Kies vervolgens voor aanvullende updates over Jeugd, Senioren, of Gemeenten.

portretfoto

Lonneke Schijvens

Manager Meedoen door sport en bewegen

We dragen met Team Meedoen bij aan het vergroten van kansengelijkheid van kwetsbare groepen in en door sport en bewegen. Door kennis en handvatten aan te reiken om te werken aan een hogere sport- en beweegdeelname van bijvoorbeeld mensen met een beperking, jeugd en volwassenen in kwetsbare sociaaleconomische posities en kwetsbare ouderen. Én door inspiratie te delen over de inzet van sport en bewegen als middel ter bevordering van persoonlijke en maatschappelijke doelen – zoals zelfredzaamheid, welzijn, participatie en (re)integratie. Hoe kunnen we jou hierbij helpen?

  • lonneke.schijvens@kenniscentrumsportenbewegen.nl