Spring naar content

M-power door sport: Hoe betrek je meiden in aandachtswijken?

Dit belooft een krachtig verhaal te worden! We bieden jou als professional die direct of indirect werkt met jeugd (in armoede) nieuwe inzichten en concrete handvatten waarmee je jouw doelgroep empowert om meer uit zichzelf te halen. Meer specifiek richten we ons op meiden in aandachtswijken. We noemen dat M-power! Met sport en bewegen als middel.

Favela Street is een succesvol ‘sociaal sportinitiatief’ actief in o.a. Curaçao, Sudan maar ook met verschillende projecten voor meiden met een niet-Westerse migratie achtergrond in Amsterdam-West. Houda Loukili en Rocky Hehakaija van Favela Street vertellen hoe zij dit ‘Favela Street West’ initiatief hebben opgezet en wat het de meiden oplevert. Ook komen de succesfactoren en uitdagingen aan bod. Wil je alvast een voorproefje? Bekijk dan de trailer van Favela Street West!

Achtergrond:
In Nederland groeien veel kinderen op in de zogenoemde achterstands- of lage-ses-wijken. Zij krijgen vaak minder kansen in de maatschappij om mee te kunnen doen en zich te ontwikkelen. Favela Street vergroot het geloof in eigen kunnen. Dit sociaal sportinitiatief richt zich op jongeren die te maken hebben met sociale uitsluiting. De plekken waar ze opgroeien, worden vaak aangeduid als sloppenwijk of achterstandsbuurt. Eigenlijk zegt de maatschappij bij voorbaat al tegen deze jongeren: ‘jij doet niet mee’. Dat heeft enorme impact op hun zelfbeeld en mindset. Met Favela Street ontdekken jongeren dat ze mogen dromen en kunnen bereiken wat ze willen. Zo groeien ze uit tot een nieuwe generatie rolmodellen, die een positieve bijdrage leveren aan hun community’s. Voetbal vormt de basis van alle Favela Street programma’s, maar de groei van jongeren gaat veel verder dan het voetbalpleintje of de zaal.

Goed om te weten!
Wist je dat we sinds kort een eigen kanaal hebben op 1SociaalDomein? Hier kun je alles rondom sport en bewegen in het sociale domein volgen, erover meepraten via vragen en stellingen, relevante publicaties vinden en video’s bekijken.

We empower you to M-power! Tot 9 juni 15.00 uur op Zoom.

Vragen?
Neem contact op met Laura Butselaar.

Sprekers
Rocky Hehakaija

Als profvoetbalster schopte ze het tot Jong Oranje. Tot die knieblessure… Na een gamechanger ervaring in Rio de Janeiro besloot ze Favela Street op te richten. Een persoonlijk ontwikkelingsprogramma dat jongeren opleidt tot rolmodellen door middel van straatvoetbal. Gebaseerd op de filosofie: als je het beste uit jezelf haalt, kun je een positief verschil maken in je community. Ze wilde jongeren het gevoel doorgeven dat ze iets kunnen zijn. Dat ze ertoe doen. Zodat ze zich kunnen losmaken van het beeld dat de maatschappij op ze projecteert.


Houda Loukili

Houda Loukili is voormalig Nederlands kampioen kickboksen, consultant en spreker. Als rolmodel zet ze haar talenten in om mensen – vooral jongeren met alle achtergronden – het maximale uit zichzelf te laten halen. Ze wil anderen inspireren en motiveren om fit te blijven. Om te groeien en hun doelen te bereiken, hoe moeilijk de weg erheen ook lijkt.

Laura Butselaar

Laura Butselaar is als specialist kwetsbare jeugd bij Kenniscentrum Sport & Bewegen betrokken bij diverse projecten en programma’s om kwetsbare jeugd mee te laten doen door sport en bewegen. Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk over sport en bewegen toepasbaar voor professionals. In de themaweek levert Laura een bijdrage aan de sessie ‘VMBO-er: “Aan sport doen? Waarom zou ik?”’.

De presentatie is niet meer te downloaden.

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseren en ondersteunen we professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen.

Praktische informatie

Datum: 9 juni 2022
Tijd: 15:00 - 16:30 uur

Adres:
online

Gratis

Deel dit evenement