Spring naar content

Week van de Motoriek 2022

Het is van belang dat de jeugd van jongs af aan veelzijdig en met plezier beweegt om een gezonde motorische basis te ontwikkelen voor later. De ervaringen die mensen in hun verleden opdoen met bewegen en de manier waarop ze zijn opgegroeid, blijken namelijk goede voorspellers voor hoe mensen met bewegen omgaan op latere leeftijd. Daarom luidt het thema van De Week van de Motoriek 2022: ‘jong geleerd is oud gedaan’.

Van 7 t/m 11 november organiseren we samen met onze partners een week vol inspirerende kennissessies voor iedereen die zich inzet voor beweegstimulering in sport en bewegen. Dit jaar ligt de focus dus niet alleen op de jeugd, maar zijn ook 65+ers onderdeel van de Week van de Motoriek. Iedere dag staat een andere levensfase centraal.

Interessant voor
Professionals vanuit praktijk, beleid en onderzoek in de sectoren sport en bewegen, onderwijs, zorg en welzijn, kinderopvang en gemeente.

Samen met
Het Ministerie van VWS, Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF, Mulier Instituut, KVLO, Wij Buurtsportcoaches, NVFK en Lectorenplatform Sport & Bewegen.

Ben jij erbij?
Wil jij op de hoogte blijven van het programma van de Week van de Motoriek en een gegarandeerde plek voor ons live event 10 november? Laat je gegevens achter en ontvang snel meer informatie over het programma, sprekers, locatie, etcetera.

Vragen?
Neem dan contact op met Dilene van Campen.

 

Wist je dat we alle sessies van de Week van de Motoriek 2021 hebben gebundeld in een digitaal magazine? Bekijk het magazine.

Wanneer je ouder wordt groeit het belang van sporten en bewegen om bijvoorbeeld de kans op vallen te verkleinen. Daarom is het beweeggedrag van iemand tijdens zijn leven en de mate waarmee ze met bewegen zijn opgegroeid zo belangrijk, dit vormt het beweegkapitaal. Waarom is dit zo belangrijk? En hoe ondersteunen we de senioren van nu die minder beweegkapitaal hebben? We gaan in gesprek met verschillende experts, uiteraard komen ook de senioren zelf aan het woord.

Over 10 jaar leven naar verwachting 4.7 miljoen 65-plussers in Nederland. Dat betekent steeds meer mensen die te maken krijgen met oudersdomsmotoriek. Daarbij komt dat 75% één of meerdere chronische aandoeningen heeft. Dit heeft invloed op de zelfredzaamheid en mobiliteit van ouderen. Hoe houd je daar rekening mee tijdens activiteiten? Met praktische en inspirerende voorbeelden laten we zien hoe je dit doet en hoe leuk het is om aan senioren les te geven!

Er zijn allerlei aanpakken die zich richten op het meer en beter laten bewegen van kinderen in en rondom de basisschool. Maar waar staan we qua ontwikkeling in Nederland? Een kijkje in ‘onze’ keuken, maar ook in die van de landen om ons heen. En (wat) kunnen we hiervan leren? Inzicht in de verschillen én overeenkomsten, kortom een interactieve sessie met veel nieuwe inzichten!

Wat weten we vanuit de wetenschap over de problematiek van kinderen met een motorische achterstand? Welke oplossingen en goede voorbeelden uit de praktijk kennen we? We bespreken de mogelijkheden en hoe je deze aangrijpt om kinderen met een motorische achterstand in beweging te krijgen en te houden. Een sessie vol concrete handvatten zodat je na afloop ook zelf e.e.a. in de praktijk kunt brengen.

Regelmatig bewegen en langdurig stilzitten beperken is belangrijk voor de gezondheid en goede ontwikkeling van jonge kinderen. De beweegrichtlijnen voor kinderen vanaf 4 jaar en het recent ontwikkelde beweegadvies voor 0-4 jarigen bevestigen dit maar weer. Wat de Gezondheidsraad adviseert en hoe je hiermee aan de slag gaat in de praktijk, hoor je in deze sessie. Thema’s als risicovol spelen en beeldschermgedrag en de nieuwste weetjes vanuit onderzoek komen uitgebreid aan bod.

Dat de sportparticipatie onder vmbo en mbo-leerlingen laag is, betekent niet dat ze negatief tegenover sport- en beweegdeelname staan. Door aan te sluiten bij de (be)leefwereld van jongeren vergroot je de kans op het vinden, bereiken en betrekken van deze doelgroep. Maar hoe doe je dat? Tijdens deze sessie nemen jongeren het voortouw. Zij bespreken dé uitdagingen waar we voor staan: hoe raak je ze, wanneer voelen ze zich betrokken en wat beweegt ze?

Als afsluiting van de Week van de Motoriek, organiseren we een buitengewone editie van het vertrouwde Kenniscafé Sport en Bewegen Live! Onder leiding van altijd alerte gespreksleider Martijn de Greve gaan we de discussie met elkaar aan: wat moet er gebeuren om ‘meer en gevarieerd bewegen’ hoger op ieders agenda te krijgen? Experts brengen prikkelende stellingen in en dan komt het gesprek met de zaal snel op gang. Reken daarnaast op de latin jazz van onze huisband Café du Sport (met Michael van Praag op slagwerk) en een bekende live columnist die ons een spiegel voorhoudt. En natuurlijk onder het genot van een hapje en drankje is er volop tijd om te netwerken met elkaar bij dit ‘terug van weggeweest’ live event.

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseren en ondersteunen we professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen.


Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vereniging Sport en Gemeenten


Mulier Instituut


Wij Buurtsportcoaches


Lectorenplatform Sport en Bewegen