Spring naar content

Week van de Motoriek 2022

Het is van belang dat de jeugd van jongs af aan veelzijdig en met plezier beweegt om een gezonde motorische basis te ontwikkelen voor later. De ervaringen die mensen in hun verleden opdoen met bewegen en de manier waarop ze zijn opgegroeid, blijken namelijk goede voorspellers voor hoe mensen met bewegen omgaan op latere leeftijd. Daarom luidt het thema van De Week van de Motoriek 2022: ‘jong geleerd is oud gedaan’.

Van 7 t/m 10 november organiseren we samen met onze partners een week vol inspirerende kennissessies voor iedereen die zich inzet voor beweegstimulering in sport en bewegen. Dit jaar ligt de focus dus niet alleen op de jeugd, maar zijn ook 65+ers onderdeel van de Week van de Motoriek. Iedere dag staat een andere levensfase centraal.

Interessant voor
Professionals vanuit praktijk, beleid en onderzoek in de sectoren sport en bewegen, onderwijs, zorg en welzijn, kinderopvang en gemeente.

Samen met
Het Ministerie van VWS, Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF, Mulier Instituut, KVLO, Wij Buurtsportcoaches, NVFK en Lectorenplatform Sport & Bewegen.

Ben jij erbij?
Schrijf je nu in voor de verschillende online kennissessies. Je kunt ervoor kiezen om je voor 1 sessie aan te melden, maar meerdere is ook mogelijk, alles is gratis te volgen. Goed om te weten: Donderdag sluiten we fysiek af met het Kenniscafé Sport en Bewegen Live! We nodigen je uit om daarbij aanwezig te zijn in het KNSB café in Utrecht.

Vragen?
Neem dan contact op met Dilene van Campen.

Een integrale samenwerking in het sport- en beweegveld is essentieel om mensen meer en veelzijdig beter te laten bewegen. Hoe pak je dat aan en hoe kun je deze samenwerking, maar ook het plezier en de motivatie voor sporten en bewegen versterken? Tijdens deze officiële opening van de Week van de Motoriek 2022 door de minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder,  horen we hier meer over van topsprekers Carl Verheijen (de Beweegalliantie), prof. dr. Bas Bloem en Esther Vergeer. Zij weten als geen ander wat het belang van sport en bewegen is voor jong en oud! Immers jong geleerd, is oud gedaan. Dagvoorzitter: Martijn de Greve.

Wanneer je ouder wordt groeit het belang van sporten en bewegen om bijvoorbeeld de kans op vallen te verkleinen. Daarom is het beweeggedrag van iemand tijdens zijn leven en de mate waarmee ze met bewegen zijn opgegroeid zo belangrijk, dit vormt het beweegkapitaal. Waarom is dit zo belangrijk? En hoe ondersteunen we de senioren van nu die minder beweegkapitaal hebben? In een tafelgesprek gaat dagvoorzitter Cees Vervoorn in gesprek met Liesbeth Preller (specialist Kenniscentrum Sport & Bewegen), Marjolein Kuijt (fysiotherapeut en hoofddocent VeiligheidNL), Arjan Jansen (buurtsportcoach SportService Zwolle en WIJ Buurtsportcoaches) en Anne Bulsink (teamleider OldStars Vitaal bij Nationaal Ouderenfonds). Uiteraard komen ook de senioren zelf aan het woord.

Over 10 jaar leven naar verwachting 4.7 miljoen 65-plussers in Nederland. Dat betekent steeds meer mensen die te maken krijgen met oudersdomsmotoriek. Daarbij komt dat 75% één of meerdere chronische aandoeningen heeft. Dit heeft invloed op de zelfredzaamheid en mobiliteit van ouderen. Hoe houd je daar rekening mee tijdens activiteiten? Met praktische en inspirerende voorbeelden laten we zien hoe je dit doet en hoe leuk het is om aan senioren les te geven! Met bijdragen van Michelle Fransen (geriatriefysiotherapeut), Joël Kruisselbrink (bewegingsagoog), Esther Heezen (Gelderse Sport Federatie en Sportkracht 12) en Gijs Haasnoot (projectleider 50plussport bij NOC*NSF). Tijdens deze sessie wordt ook de online tool ‘Begeleiding van senioren in sport- en beweegactiviteiten: een introductie’ gelanceerd.
Er zijn allerlei aanpakken die zich richten op het meer en beter laten bewegen van kinderen in en rondom de basisschool. Oftewel, een actieve schooldag. Maar hoe doe je dat? Johan Koedijker (Kenniscentrum Sport & Bewegen) en Amika Singh (Mulier Instituut) nemen je mee in wat er nodig is om meer bewegen in en om school duurzaam te integreren. Wat kunnen we leren van inspirerende voorbeelden uit het buitenland, zoals de Whole School aanpak uit het VK en de Deense Aanpak? En welke kansen biedt het School en Omgeving programma (voorheen de Rijke Schooldag) voor Nederland?
Wat weten we vanuit de wetenschap over de problematiek van kinderen met een motorische achterstand? Waar loopt een kind met een motorische achterstand en zijn/haar omgeving tegenaan? Onder leiding van Johan Koedijker (Kenniscentrum Sport & Bewegen) gaan we hierover in gesprek met een aantal ervaringsdeskundigen, praktijkprofessionals en wetenschappers. Remo Mombarg (Lector bewegingsonderwijs en jeugdsport van de Hanzehogeschool in Groningen) neemt je mee in  welke oplossingen en goede voorbeelden er zijn. En Franceline van der Geer (programma coördinator Special Heroes) sluit af met praktische tips en handvatten om ook zelf aan de slag te gaan.
Regelmatig bewegen en langdurig stilzitten beperken is belangrijk voor de gezondheid en goede ontwikkeling van jonge kinderen. Het recent ontwikkelde beweegadvies voor 0-4 jarigen, ter aanvulling op de beweegrichtlijnen, bevestigt dit maar weer. Wat de Gezondheidsraad adviseert en hoe je hiermee aan de slag gaat in de praktijk, hoor je in deze sessie onder leiding van Rebecca Beck. Een sessie vol interessante sprekers en een expertpanel vanuit wetenschap en praktijk, met ondanks hun verschillende achtergronden eenzelfde boodschap: jong beginnen met bewegen. Rebecca Beck (Kenniscentrum Sport & Bewegen) en Liza van Koperen (Ministerie van VWS) bespreken de totstandkoming van dit advies en het vervolg hierop. Jessica Gubbels (Maastricht Universiteit) deelt het laatste nieuws hierover vanuit de onderzoekswereld. Vervolgens neemt Zeina Bassa (Veiligheid NL) je mee in het thema ‘risicovol spelen’: hoe ga je van beschermen naar versterken? Het laatste thema dat aan bod komt is beeldschermgebruik, niet meer weg te denken in deze tijd. Hoe zorg je voor balans tussen bewegen, zitten en digitale media? Anouk Tuijnman (Trimbos Instituut) neemt je mee in onze visie.  Voor de nodige context en interactie laat een veelzijdig panel zijn licht schijnen over al deze thema’s. Het panel bestaat uit Ellen Hemler (NVFK) Mirka Janssen (HvA) en Pim Koolwijk (Haagse Hogeschool).
De sport- en beweegparticipatie onder jongeren op het vmbo en mbo is laag, maar dit betekent niet dat deze jongeren negatief tegenover sport- en beweegdeelname staan. Door aan te sluiten bij de (be)leefwereld van jongeren vergroot je de kans op het vinden, bereiken en betrekken van deze doelgroep. Maar hoe doe je dat? De sessie op het Calandlyceum in Amsterdam Nieuw-West is er één waarin jongeren het voortouw nemen. Ervaringsdeskundigen Kevin Alsemgeest en Houda Loukili gaan met hen in gesprek. Wanneer voelen zij zich betrokken, wat beweegt en motiveert ze? Welke oplossingen zien zij om jongeren meer in beweging te krijgen? Tijdens deze sessie komen ook de resultaten van een onderzoek naar het (veranderende) sport- en beweeggedrag van jongeren tijdens de overgang van vmbo naar mbo aan bod.
Onder leiding van altijd alerte gespreksleider Martijn de Greve gaan we tijdens deze editie van het vertrouwde Kenniscafé Sport en Bewegen Live! de discussie met elkaar aan: wat moet er gebeuren om ‘meer en veelzijdig bewegen’ hoger op ieders agenda te krijgen? We focussen op twee thema’s: brede motorische ontwikkeling en buitenspelen & de beweegvriendelijke omgeving. Onze experts (Marjan Kok, Tim Koning, Tanja Bracco Gartner, Noud van Herpen, Pauline van der Loo) gaan met elkaar en de zaal in gesprek over prikkelende stellingen. Reken daarnaast op de latin jazz van onze huisband Café du Sport (met Michael van Praag op de drums) en een column van Thijs Zonneveld die ons een spiegel voorhoudt. En natuurlijk is er onder het genot van een hapje en drankje volop tijd om te netwerken met elkaar bij dit ‘terug van weggeweest’ live event. LET OP! Dit event kun je enkel fysiek bijwonen, het vindt plaats in het KNSB café in Utrecht.
Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseren en ondersteunen we professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen.


Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vereniging Sport en Gemeenten


Mulier Instituut


Wij Buurtsportcoaches


Lectorenplatform Sport en Bewegen

Praktische informatie

Begin: 7 november 2022
Einde: 10 november 2022

Adres:
hybride (zowel online als fysiek)
Nederland

Gratis

Deel dit evenement