Spring naar content
Naar alle interventies

De Harde Leerschool

De harde leerschool is een re-integratieprogramma gericht op jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vaak is er sprake van verminderde zelfredzaamheid en multi problematiek. Gedurende het programma wordt door rugby (fysieke activiteiten) en persoonlijke ontwikkeling gewerkt aan een betere zelfredzaamheid op het gebied van werk en inkomen. Deelnemers worden hiervoor gestimuleerd zich te ontwikkelen op het gebied van werknemersvaardigheden, zelfeffectiviteit, zelfregulering, attitude t.o.v. werk omgaan met sociale druk en het verbeteren van de context en randvoorwaarden. Hiervoor volgen zij gedurende 10 weken een intensief programma met o.a. rugby, training gericht op persoonlijke ontwikkeling, een bivak, individuele coaching en een banenmarkt. Ook volgt er een fase met nazorg waarin deelnemers worden begeleid bij het behouden van werk dan wel het zoeken van een werk- of opleidingsplaats.

Doelgroep

Jongvolwassenen van ongeveer 18-30 jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit wil zeggen dat zij minimaal 1 jaar geen baan hebben en geen opleiding volgen.

Doel

Dat deelnemers die het volledige programma hebben doorlopen zelfredzamer zijn op het gebied van het zoeken van werk of het starten van een opleiding. Minimaal 50% vindt werk of start met een opleiding.

Aanpak in het kort

Het standaardprogramma van de Harde Leerschool bestaat uit 10 weken met aansluitend 12 weken nazorg. Inhoudelijk rust het programma op twee pijlers: fysieke activiteiten (rugby) en persoonlijke ontwikkeling. Deelnemers nemen deel aan fysieke trainingen & wedstrijden en training en coaching gericht op persoonlijke ontwikkeling. Zij stellen een persoonlijk ontwikkelplan op en worden gevolgd d.m.v. een voor- en nameting.

Er zijn materialen beschikbaar voor werving en selectie (flyers, website, social media, filmpje, intakeformulier), uitvoer (handboeken, werkboek deelnemers, coaching formulier, gedragscode) en ter evaluatie (voorgangs- en evaluatieformulieren).

De interventie wordt uitgevoerd door medewerkers van DHL en vrijwilligers op aanvraag van instanties zoals gemeenten of WSP’s. Er wordt binnen de interventie samengewerkt met organisaties die deelnemers kunnen aandragen en vertegenwoordigd zijn in de werkgroep zoals DJI, reclassering, UWV, GGZ-instellingen, Leger des Heils of andere organisaties binnen het sociaal domein.

De interventie wordt uitgevoerd bij een lokale rugbyvereniging. Er is een landelijke samenwerking van DHL met Rugby Nederland waardoor gebruik gemaakt kan worden van hun contacten. Er wordt gebruik gemaakt van de sportvelden en overige faciliteiten die de rugbyvereniging tot zijn beschikking heeft zoals kantine, kleedkamers en trainingsruimte. Het is van belang dat er zowel ruimte is om te sporten als een binnenruimte om de overige training en workshops in te geven en dat hier ruimte is voor een projector en scherm. Ook zijn er ruimtes nodig voor de 1-op 1- coaching en de fysiotherapeut.

Een onderdeel van de interventie (het bivak) wordt uitgevoerd op een externe locatie van Korps Commandotroepen. Oud-commando’s voeren op deze locatie het programma uit.

Voorlichtingsbijeenkomsten om deelnemers te werven kunnen gehouden worden op locatie van de aanvrager.

Meer informatie

Interventie-eigenaar

Contactpersoon

Erkenning

  • Niveau: Goed onderbouwd
  • Datum erkenning: 10 november 2022
Dit is een erkende interventie