Spring naar content
Naar alle interventies

In Balans: valpreventie programma voor ouderen

Doelgroep

In Balans richt zich op zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder die zich onzeker voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al vaker zijn gevallen.

Doel

Het voorkomen van valongevallen bij ouderen door middel van bewustwording van risicofactoren en verbetering van balans, spierkracht mobiliteit en toename van zelfvertrouwen en ontspanning.

Aanpak in het kort

Fase 1: Informatie. In Balans start met een informatiebijeenkomst van anderhalf uur.

Fase 2 (week 1-3): Bewustwording. Een voorlichtingstraject van drie cursusbijeenkomsten, waarin zowel theorie als praktijk aan bod komt en ook verschillende testen worden uitgevoerd. De cursusbijeenkomsten duren twee uur: 1 uur voorlichting en 1 uur bewegen onder begeleiding.

Fase 3 (week 4 – 13): Trainingsprogramma (10 weken) twee keer in de week trainen onder begeleiding van een gecertificeerd In Balans docent. De training duurt, met uitzondering van de twee testdagen, één uur met aansluitend een koffie- en theemoment. Naast de trainingen onder begeleiding wordt er minimaal 1x per week zelfstandig thuis geoefend.

Fase 4: Voortzetting in bestaande bewegingsgroepen met blijvende aandacht voor balanselementen, bijvoorbeeld Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO), of in nieuwe groepen Tai Chi en/of Thuis Bewegen op basis van de oefeningen in het cursusboek.

Het cursusmateriaal voor de einddoelgroep bestaat uit:

  • Cursusboek voor deelnemers met achtergrondinformatie over risicofactoren van vallen en valpreventie, tips hoe om te gaan met risicofactoren en uitleg over de oefeningen;

  • Een deelnemerscertificaat.

Daarnaast zijn er verschillende materialen beschikbaar ter ondersteuning van de uitvoerders van In Balans.

In Balans wordt uitgevoerd in een ruimte die groot genoeg is om met twaalf personen te bewegen, goed toegankelijk en bereikbaar is voor ouderen. Dat kan bijv zijn in een : wijk-/ buurthuis, kerk/moskee, ziekenhuis/ zorginstelling, fysiotherapiepraktijk, gezondheidscentrum, welzijnsinstelling.

In Balans kan worden uitgevoerd door (individuele) fysiotherapeuten, oefentherapeuten, sport- en bewegingsleiders en MBvO docenten die gecertificeerd In Balans docent zijn.

Voor het werven van ouderen en het duurzaam organiseren van In Balans werken uitvoerders vaak samen met met organisaties als gemeenten, welzijnsorganisaties (ouderen), consultatiebureau voor ouderen, GGD’ en, thuiszorgorganisaties, ouderenbonden, vrouwenorganisaties, patiëntenverenigingen, ziekenhuizen en gezondheidscentra en/of zorgverzekeraars.

Meer informatie

Interventie-eigenaar

  • VeiligheidNL

Contactpersoon

Erkenning

  • Niveau: Eerste aanwijzingen voor effectiviteit
  • Datum erkenning: 18 mei 2022
Dit is een erkende interventie