Spring naar content
Naar alle interventies

Keer Diabetes2 Om

Keer Diabetes2 Om (KDO) is een curatieve, intensieve leefstijlbehandeling voor mensen met diabetes type 2 (DM2) ontwikkeld door stichting Voeding Leeft. De behandeling richt zich op het omkeren dan wel in remissie brengen van DM2 en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Deelnemers worden daartoe begeleid bij duurzame gedragsverandering naar een gezonde leefstijl op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en slaap. De curatieve leefstijl behandeling bestaat uit 6 intensieve maanden, waarna een nazorgtraject van 18 maanden volgt. KDO wordt gevolgd in groepen (ca. 20 deelnemers), maar er is ook ruimte voor individuele aandacht. De uitvoering ligt in handen van daarvoor specifiek intern opgeleide verpleegkundigen/POHs, diëtisten, gedragscoaches, en programmacoördinatoren. Er is een medisch team betrokken bij de medicatieafbouw. Onderzoek wijst uit dat KDO effectief is, ook op de lange termijn, en dat deelnemers en uitvoerders tevreden zijn over de gang van zaken. Er zijn al meer dan 2.000 DM2 patiënten geïncludeerd.

Doelgroep

Diabetes type 2 patiënten met overgewicht en/of een vergrote buikomvang, die gebruik maken van glucose verlagende medicatie.

Doel

Het omkeren dan wel het in remissie brengen van DM2 in combinatie met een verbetering in kwaliteit van leven bij de deelnemers, door middel van duurzame gedragsverandering. ‘Omkeren’ houdt in dat een deelnemer gezonde HbA1c waarden bereikt met minder of geen diabetes medicatie.

Aanpak in het kort

KDO bestaat uit een intensief leefstijlprogramma van 6 maanden, met een nazorgtraject van 18 maanden. Gedurende de gehele behandeling vindt casemanagement plaats. KDO is voor het eerst uitgevoerd in 2014. Er zijn al meer dan 2.000 deelnemers gestart. Het programma wordt continu doorontwikkeld op basis van feedback van deelnemers en begeleiders en de resultaten.

KDO wordt uitgevoerd door daarvoor specifiek en intensief opgeleide begeleiders, na een uitgebreid wervings- en selectietraject. Deelnemers krijgen presentaties en workshops, en een werkboek met informatie en recepten. Zij hebben tevens altijd toegang tot een online platform. Tenslotte is er promotiemateriaal beschikbaar voor doorverwijzers en patiënten (flyers, factsheets, posters, nieuwsbrieven, website: keerdiabetesom.nl).

KDO wordt uitgevoerd door intern opgeleide begeleiders op inspirerende locaties door heel Nederland die beschikken over minimaal drie aparte ruimtes. Idealiter kan er met de gehele deelnemersgroep geslapen worden, soms wordt dit echter apart in de buurt gedaan. Het overnachten op locatie gebeurt vanwege meerdere redenen. Allereerst vanwege de medische veiligheid. Tijdens de start bouwen we medicatie (deels) af (inclusief insuline). Gedurende de nacht blijft de verpleegkundige in de buurt voor medische (nood)situaties. Tevens is de kans groter dat als deelnemers thuis overnachten ze eigen, niet diabetes-proof voeding gebruiken (snacks, frisdrank, alcohol). Dit is expliciet niet de bedoeling. Tot slot gaan we tijdens de tweedaagse, voorafgaand aan het ontbijt (na de bloedsuikerbepaling) nuchter bewegen met de deelnemers. Ook dit is een essentieel onderdeel, dat minder goed haalbaar is als deelnemers elders overnachten.
Daarnaast dient de locatie te beschikken over een plek waar met 10 mensen gekookt kan worden. De omgeving is ontspannen en biedt de mogelijkheid tot het maken van een wandeling (in de natuur). De locaties zijn bereikbaar met de auto en idealiter ook met het OV. 

Meer informatie

Interventie-eigenaar

Contactpersoon

Erkenning

  • Niveau: Eerste aanwijzingen voor effectiviteit
  • Datum erkenning: 13 december 2022
Dit is een erkende interventie