Spring naar content
Naar alle interventies

Nationale Diabetes Challenge

Met de Nationale Diabetes Challenge (NDC) wil de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) mensen met (een verhoogd risico op) T2DM in 20 weken meer laten bewegen. Professionals werkzaam in het zorg-, sport-, welzijns- en gemeentelijk domein organiseren ieder jaar vanaf medio april gedurende 20 weken een wekelijkse wandelbijeenkomst voor mensen met (een verhoogd risico op) diabetes. Daarbij worden zij ondersteund door de BvdGF. Deelnemers werken toe naar het NDC Festival in september. Daarbij komen zoveel mogelijk deelnemers samen op een centrale locatie in het land om de afstand te wandelen waarvoor ze getraind hebben. Deze finaledag wordt georganiseerd door de BvdGF.

Doelgroep

De NDC richt zich op mensen met (een verhoogd risico op) T2DM.

Doel

Het doel van de NDC is dat mensen met (een verhoogd risico op) T2DM in 20 weken structureel meer gaan bewegen met als doel een verbetering van de kwaliteit van leven en de somatische gezondheid.

Aanpak in het kort

Professionals uit het zorg-, sport- en welzijnsdomein organiseren de wandelbijeenkomsten. Zij kunnen kiezen uit de NDC Basis en NDC Plus. Vanaf het begin van het jaar worden deelnemers geworven en lokale partners gezocht. Vanaf medio april starten de wekelijkse wandelbijeenkomsten en wordt in 20 weken toegewerkt naar het NDC Festival.

De BvdGF faciliteert deelnemende professionals met diverse ondersteunende materialen, waaronder een eenvoudig dashboard op de website en diverse communicatie- en wervingsmiddelen. De BvdGF ondersteunt telefonisch, per mail en met vragenhalfuurtjes en webinars.

De NDC wordt bij voorkeur uitgevoerd door een multidisciplinair team of samenwerkingsverband bestaande uit een huisarts, praktijkondersteuner, leefstijlcoach, fysio-/oefentherapeut, diëtist(e), welzijnswerker, lokale sport- en beweegbegeleiders of wandelcoaches. De NDC is zo ontwikkeld dat deze op alle locaties in Nederland te implementeren is. De interventie kan dus ook vanuit de gemeente worden opgezet, echter zien we het grootste succes wanneer zorg, sport en gemeente samenwerken, aangezien gebleken is dat de zorg het beste in staat is mensen met T2DM te bereiken.

De begeleiding door zorgverleners vindt plaats op een laagdrempelige manier. Bij voorkeur is de startlocatie rondom een zorg- en/of wijkcentrum. Dit is dicht in de eigen omgeving van de deelnemers en dus makkelijk bereikbaar en geschikt voor mensen met een lagere sociaaleconomische positie. De wandelroutes worden ook uitgezet in de eigen omgeving, dus in de wijk. De afstand die gewandeld wordt, wordt gebaseerd op het niveau van de deelnemers en op de grootte van de groep.

Meer informatie

Interventie-eigenaar

Contactpersoon

Erkenning

  • Niveau: Eerste aanwijzingen voor effectiviteit
  • Datum erkenning: 20 maart 2024
Dit is een erkende interventie