Spring naar content
Naar alle interventies

Nationale Diabetes Challenge

Met de Nationale Diabetes Challenge wil de Bas van de Goor Foundation mensen met (een verhoogd risico op) diabetes type 2 in 16-20 weken structureel meer laten bewegen in samenwerking met professionals werkzaam in het zorg-, sport- en gemeentelijk domein. Van hen vragen we om vanaf medio april gedurende 16 tot 20 weken een wekelijkse wandelbijeenkomst te organiseren voor mensen met diabetes. Deelnemers werken toe naar de Nationale Diabetes Challenge week eind september. In die week wandelen deelnemers drie dagen aaneengesloten lokaal om op de vierde dag samen te komen op een centrale locatie in het land om daar de afstand te wandelen waarvoor ze getraind hebben. Deze finaledag wordt georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation.

Doelgroep

Mensen met (een verhoogd risico op) diabetes type 2.

Doel

Dat mensen met (een verhoogd risico op) T2DM in 16-20 weken structureel meer gaan bewegen met als doel een bijdrage te leveren aan een verbetering van de kwaliteit van leven en somatische gezondheid.

Aanpak in het kort

Zorg- en sportservice centra kunnen hun challenge aanmelden via www.nationalediabeteschallenge.nl. Vanaf het begin van het jaar wordt gestart met het werven van deelnemers en worden lokale partners gezocht. Medio april starten de wekelijkse wandelbijeenkomsten. Iedereen werkt toe naar de NDC week waarin vier achtereenvolgende dagen gewandeld wordt. Op de vierde dag organiseert BvdGF het NDC Festival waar alle deelnemers de afstand lopen waarvoor ze getraind hebben, een 3, 5, 10, 15 of 20 kilometer.

De BvdGF biedt een eenvoudige ‘Plan je event’ module op de website. Organisatoren ontvangen een eigen website, die stap voor stap helpt bij de organisatie van de interventie. Diverse communicatiemiddelen kunnen gedownload worden die eenvoudig geschikt gemaakt kunnen worden voor eigen gebruik. De BvdGF ondersteunt met een online interventiemodule, een telefonische helpdesk, ambassadeurs die ingezet kunnen worden voor een presentatie en ondersteuning in de uitvoering.

De NDC is een beweeginterventie ingebed in de eerstelijnszorg en wordt bij voorkeur toegepast in een multidisciplinair team of samenwerkingsverband bestaande uit een huisarts, praktijkondersteuner, leefstijladviseur, fysio/oefentherapeut, diëtiste, lokale sport- en beweegbegeleiders of wandelcoaches. De NDC is zo ontwikkeld dat deze op alle locaties in Nederland te implementeren is. De interventie kan dus ook vanuit de gemeente worden opgezet, echter zien we het grootste succes wanneer zorg, sport en gemeente samenwerken aangezien gebleken is dat de zorg het beste in staat is mensen met type 2 diabetes te bereiken. 
De begeleiding door zorgverleners vindt plaats op een laagdrempelige manier. Bij voorkeur is de startlocatie rondom een zorg- en/of wijkcentrum. Dit is dicht in de eigen omgeving van de deelnemers en dus makkelijk bereikbaar en geschikt voor mensen met een lagere SES. De wandelroutes worden ook uitgezet in de eigen omgeving dus in de wijk. De afstand die gewandeld wordt, word gebaseerd op het niveau van de deelnemers en op de grootte van de groep.

Meer informatie

Interventie-eigenaar

Contactpersoon

Erkenning

  • Niveau: Goed onderbouwd
  • Datum erkenning: 14 mei 2019
Dit is een erkende interventie