Spring naar content
Naar alle interventies

Vallen Verleden Tijd

Vallen is een groot probleem onder ouderen. Voor thuiswonenden ouderen is met name functionele multimodale oefentherapie effectief in het voorkomen van valincidenten. Het Vallen Verleden Tijd (VVT) programma voldoet aan deze kenmerken en bestaat uit een hindernisbaan, spelvormen en valtraining. Tijdens de hindernisbaan worden valgevaarlijke situaties uit het dagelijks leven onder veilige omstandigheden geoefend. De spelvormen bevatten oefeningen met verandering in snelheid en richting waardoor chaos gecreëerd wordt en deelnemers hun bewegingen goed moeten aanpassen op de omgeving. Omdat niet alle valpartijen voorkomen kunnen worden, worden tijdens de valtraining valtechnieken gebaseerd op oosterse vechtsporten aangeleerd om zo veilig mogelijk te leren vallen. Naast het programma voor thuiswonende ouderen in het algemeen is er een aangepaste versie van het programma voor mensen met osteoporose, waarbij voorlichting over de aandoening en veiligheid in huis, botbelastende oefeningen en functionele looptraining is toegevoegd.

Doelgroep

Het Vallen Verleden Tijd programma is ontwikkeld voor thuiswonende of in een zorginstelling wonende ouderen met verhoogd valrisico op basis van mobiliteitsproblemen, valhistorie of valangst. Zij dienen in staat te zijn om 15 minuten te kunnen lopen zonder loophulpmiddel.
Er is een aangepaste versie van het programma voor mensen met osteoporose en voor mensen met een verstandelijke beperking.

Doel

Primair doel is het verminderen van het aantal valincidenten bij thuiswonende ouderen met verhoogd valrisico op basis van mobiliteitsproblemen, valhistorie of valangst.
Secundaire doelen zijn het bewust worden van valgevaarlijke situaties, het verminderen van valangst en verbeteren van activiteitenniveau, mobiliteit en balans.

Aanpak in het kort

Het Vallen Verleden Tijd programma is een groepstraining voor maximaal 10 personen bestaande uit: een hindernisbaan, spelvormen en valtraining (10 bijeenkomsten van 1,5 uur, twee maal per week). 
Voor het aangepaste programma voor mensen met osteoporose wordt voorlichting over osteoporose, veiligheid in en om huis, functionele looptraining en botbelastende oefeningen toegevoegd (11 bijeenkomsten).

Voor personen die het Vallen Verleden Tijd programma op willen zetten in hun eigen setting wordt de cursus ‘Valpreventie en Valtraining’ aangeboden door het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi). In deze cursus wordt zowel de theoretische als praktische inhoud en achtergrond van het Vallen Verleden Tijd programma behandeld.

Het Vallen Verleden Tijd programma wordt uitgevoerd door opgeleide (fysio/oefen)therapeuten in een eerstelijns praktijk of in een zorginstelling.

Meer informatie

Interventie-eigenaar

  • Sint Maartenskliniek

Contactpersoon

Erkenning

  • Niveau: Sterke aanwijzingen voor effectiviteit
  • Datum erkenning: 07 september 2023
Dit is een erkende interventie