Spring naar content
Naar alle interventies

Versterk je Enkel - App en uitvouwkaart: enkelblessurepreventie bij sporters

‘Versterk je Enkel App&Uitvouwkaart’ is een oefenprogramma ter preventie van secundair enkelletsel. Het oefenprogramma wordt aangeboden via een app en een uitvouwkaart die, zonder begeleiding, door de sporter zelf ingezet kunnen worden.
Naast het oefenprogramma bevatten de App en uitvouwkaart informatie over de uitvoering van de oefeningen, over (het gebruik van) enkelbrace en -tape en bevat het een bracekeuzewijzer en koop- en gebruik tips voor enkelbraces. De App biedt nog diverse additionele functionaliteiten, namelijk instructievideo’s (in beeld en geluid) van de oefeningen en een kalender met herinneringen om de uitvoering van de oefeningen en therapietrouw van de gebruiker te verhogen, en een kaartoverzicht van de dichtstbijzijnde sportartsen en fysiotherapeuten.

Doelgroep

Sporters die een enkelbandletsel (rekking/ruptuur) hebben opgelopen en hun enkel willen versterken om herhaald enkelletsel te voorkomen. De interventie is sporttakoverstijgend en richt zich op georganiseerde en ongeorganiseerde sporters.

Doel

Het aantal herhaalde enkelblessures bij sporters te verminderen door het gebruik van effectieve preventieve maatregelen (oefenprogramma, enkelbrace en tape) te stimuleren. Het oefenprogramma is bewezen effectief ter preventie van herhaald enkelletsel.

Aanpak in het kort

De interventie bestaat uit een App en uitvouwkaart, waaruit gekozen kan worden. Hierin staan maatregelen om herhaald enkelbandletsel te voorkomen (oefenprogramma, enkeltape en -brace). Het oefenprogramma is ontworpen om individueel (zonder toezicht of begeleiding) uit te voeren. De materialen worden ingezet door behandelaars aan patiënten na revalidatie, door trainers aan geblesseerde sporters of door sporters, die geen revalidatie behoeven, zelf.

De interventie bestaat uit een interactieve App (gratis beschikbaar voor iOS & Android), een handzame uitvouwkaart en website. Er zijn handleidingen beschikbaar voor trainers en (para)medische behandelaars.
Trainers kunnen deelnemen aan themabijeenkomsten waarin de interventie wordt overgedragen. De interventie is door sportbonden opgenomen in kaderopleidingen voor hun trainers.

Het oefenprogramma kan door sporters zelfstandig en individueel worden uitgevoerd in elke setting, ook thuis. De oefeningen worden (binnen het oefenschema) aangeboden in diverse variaties. Bij de moeilijkste variant is het gebruik van een oefentol of foampad vereist. De oefeningen kunnen ook worden ingezet als onderdeel van de sporttraining of warming-up onder begeleiding van een trainer of coach, en als onderdeel van het advies van een (para)medisch behandelaar. Om de optimale werkzaamheid van preventief enkeltape te garanderen is het aanleggen hiervan door iemand met ervaring een vereiste. Dit kan door een paramedisch behandelaar of bijvoorbeeld een ervaren sportmasseur, trainer of coach.

Meer informatie

Interventie-eigenaar

Contactpersoon

Erkenning

  • Niveau: Goede aanwijzingen voor effectiviteit
  • Datum erkenning: 29 mei 2018
Dit is een erkende interventie