Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Atlas voor gemeenten 2023 (2023)

De Atlas voor gemeenten 2023 vergelijkt de 50 grootste gemeenten van Nederland op meer dan 50 indicatoren en laat voor veel van die indicatoren ook de ontwikkeling in de tijd zien. Het thema voor 2023 is: groen & blauw. Zijn woonlocaties met veel natuur in de wijdere omgeving en met groen en water in de wijken en straat aantrekkelijker?   

Er zijn forse verschillen tussen gemeenten in de waarde van groen en blauw voor de woonaantrekkelijkheid van wijken. De stad met de grootste groenblauwe woonaantrekkelijkheid, Arnhem, combineert een gunstige ligging ten opzichte van de Veluwe met grote stukken groen en blauw in de wijken in de stad.

De woonaantrekkelijkheidsindex laat zien hoe aantrekkelijk een gemeente gevonden wordt om in te wonen. Omdat woonvoorkeuren kunnen veranderen heeft Atlas Research dit jaar het model achter de woonaantrekkelijkheidsindex opnieuw geijkt. Alle bestaande indicatoren in de index zijn kritisch tegen het licht gehouden en waar mogelijk vernieuwd en verbeterd. Daarnaast zijn nieuwe indicatoren toegevoegd en is het model herijkt op een nieuwe tijdreeks van huizenprijzen per vierkante meter voor alle 4-positie-postcodegebieden in Nederland.

Ook in de nieuwe woonaantrekkelijkheidsindex staat Amsterdam op de eerste plaats, gevolgd door Amstelveen, Leiden en Utrecht.

Literatuurverwijzing: Middeldorp, M., Berg, N. van den, Veldkamp, J., & Wanrooij, L. van (2023). Atlas voor gemeenten 2023. Nijmegen: R&Z Boeken.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Mulier instituut ALGE-0001-17 Beschikbaar

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Mulier instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving

 • Jaar:
  2023
 • Plaats:
  Nijmegen
 • Uitgever(s):
  R&Z Boeken
 • Collatie:
  256 p. fig. kaart.
 • Mediumsoort:
  Boek
 • Trefwoord(en):