Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Barometer van sportfederaties in Vlaanderen (2020)

het Vlaamse Sportfederatie Panel 3.0 (VSFP3.0), federatieprofiel en sportaanbod (deel 2), BMS studie 64

De voorliggende barometer van sportfederaties in Vlaanderen vormt de rapportering van de resultaten van de derde wave van het Vlaamse Sportfederatie Panel. Dit panel geeft op regelmatige basis een overzicht van het profiel van het Vlaamse sportfederatielandschap. Naar analogie met de vorige metingen van het Vlaamse Sportfederatie Panel 3.0 (VSFP3.0) worden aspecten van dienstverlening, innovatie en goed bestuur onderzocht. Daarbovenop werd het panel voor de eerste keer ook uitgebreid met vragen over het leden- en medewerkersprofiel, het beleid, sociale inclusie en de financiële situatie. Omwille van de omvangrijkheid van de data worden de gegevens in deze barometer weergegeven in vier BMS Studies.

BMS 64 is het tweede deel in deze barometer van sportfederaties in Vlaanderen. Eerst staat het federatieprofiel centraal, waar de ouderdom, grootte en sportaccommodatie(s) tussen Vlaamse sportfederaties worden vergeleken. Ten tweede wordt een overzicht gegeven van het sportaanbod van uni- en multisportfederaties.

Bekijk ook:

  • BMS Studie 63 maakt een reflectie over de toekomstige impact van corona op de Vlaamse sportfederaties op basis van de voornaamste bevindingen van VSFP3.0. Daarnaast situeert BMS Studie 63 het opzet van het onderzoek en de ontwikkelingen van 2010 naar 2018. 
  • BMS Studie 65 rapporteert hoe het leden- en werknemersbestand van Vlaamse sportfederaties is samengesteld. Daarnaast wordt ook de financiële situatie bestudeerd.
  • BMS Studie 66 beschrijft tot slot waarin en in welke mate Vlaamse sportfederaties (extra) beleidsaandacht besteden.
Literatuurverwijzing: Corthouts, J., & Scheerder, J. (2020). Barometer van sportfederaties in Vlaanderen: het Vlaamse Sportfederatie Panel 3.0 (VSFP3.0), federatieprofiel en sportaanbod (deel 2), BMS studie 64. Leuven: Onderzoeksgroep Sport- & Bewegingsbeleid KU Leuven.

Omschrijving