Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Behoefte aan overdekt openbaar zwemwater in De Fryske Marren, nu en in de toekomst (2018)

In opdracht van de gemeente De Fryske Marren hebben het Mulier Instituut en TREEM de zwemwaterbehoefte nu en in de toekomst (2025-2035) in deze gemeente onderzocht.

Bij dit onderzoek is gebruik gemaakt van een planningsinstrument voor zwemwater. Dit planningsinstrument, ontwikkeld door Mulier Instituut, KNZB en TREEM, geeft op basis van onder andere capaciteiten, bevolkingsgegevens en bezoekaantallen inzicht in het benodigde zwemwater, voor nu en in de toekomst.

Het onderzoek laat zien dat het zwembad Swimfun in de gemeente De Fryske Marren een sterk recreatief karakter heeft, maar ook een maatschappelijke rol wil vervullen door leszwemmen, doelgroepenlessen en banenzwemmen aan te bieden. Het is daarom van belang dat kritisch naar de programmering van het zwembad wordt gekeken.

Aanbevolen wordt ook om te kijken naar de mogelijkheid om de temperatuur van het zwemwater van het wedstrijdbassin in Ny Sudersé te verlagen en het daarmee geschikter te maken voor intensieve activiteiten van zwemverenigingen.

De semi-private zwembaden in de gemeente zijn van belang voor het zwemonderwijs. Door het plattelandskarakter van de gemeente is de reistijd naar de openbare zwembaden soms lang. De semi-private zwembaden in de kleinere kernen zijn dan een goed alternatief om leszwemmen in aan te bieden.

Literatuurverwijzing: Floor, C., Wezenberg-Hoenderkamp, K., Spreen Brouwer, T., & Brouwer, L. (2018). Behoefte aan overdekt openbaar zwemwater in De Fryske Marren, nu en in de toekomst. Utrecht: Mulier Instituut.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Mulier instituut RUIM-TB-0021 Beschikbaar
Mulier instituut BIEB-610 Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Mulier instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving