Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Behoefte van sportverenigingen aan ondersteuning (2023)

door onder andere de buurtsportcoach

Bestuurders van de meeste sportverenigingen hebben behoefte aan ondersteuning. Vooral bij het vergroten van de betrokkenheid van leden (en hun ouders) bij de vereniging. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder verenigingsbestuurders.

Andere onderwerpen waarop sportverenigingen ondersteuning willen, zijn onder andere:

 • opstellen van beleid;
 • leden en vrijwilligers werven en behouden;
 • financiën (bijvoorbeeld sponsoring binnenhalen).

Aanbod en vraag matchen niet altijd
Verenigingen zijn over het algemeen tevreden over de ondersteuning die ze ontvangen. Maar de gewenste en geboden ondersteuning matchen niet altijd. De verenigingen die niet helemaal tevreden zijn, zeggen voornamelijk dat de ondersteuners niet scherp hebben wat de verenigingen precies nodig hebben.

Het is dus belangrijk om in gesprek te gaan met een vereniging. Zo kun je kijken waar de vereniging behoefte aan heeft en de ondersteuning daarop baseren.

Meeste ondersteuning vanuit gemeente en sportbond
Het grootste deel van de ondersteuning komt op dit moment van gemeenten (waaronder verenigingsondersteuners en lokale sportorganisaties/sportbedrijven) en sportbonden. Dat kan ook in de toekomst zo blijven volgens de verenigingsbestuurders.

Buurtsportcoaches spelen ook een rol bij ondersteuning
Eén op de zes verenigingsbestuurders die externe ondersteuning hebben gehad, zegt dat deze van een buurtsportcoach kwam. In werkelijkheid is dit waarschijnlijk meer, want niet alle bestuurders kennen de buurtsportcoach onder die naam. Buurtsportcoaches worden het vaakst ingezet om samenwerkingen met externe partijen op te zetten of te bevorderen.

Kwalitatief en kwantitatief onderzoek onder verenigingsbestuurders
De resultaten van dit onderzoek komen uit een vragenlijst onder 355 verenigingsbestuurders en interviews met 42 verenigings-bestuurders. Het onderzoek is uitgevoerd van eind augustus tot begin oktober 2023. Aanleiding waren moties waarin de Tweede Kamer vroeg om meer kennis over hoe verenigingen het best ondersteund kunnen worden.

Literatuurverwijzing: Vrieswijk, S., Stam, W. van, & Gómez Berns, A. (2023). Behoefte van sportverenigingen aan ondersteuning: door onder andere de buurtsportcoach. Utrecht: Mulier Instituut.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Mulier instituut BIEB-1002 Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Mulier instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving

 • Jaar:
  2023
 • Plaats:
  Utrecht
 • Uitgever(s):
  Mulier Instituut
 • Collatie:
  46 p. bijl. fig. Met lit. opg.
 • Mediumsoort:
  Rapport
 • Trefwoord(en):