Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Bewust bewegen met chronische aandoeningen (2021)

Online tool met informatie voor zorgverleners over de impact van bewegen op specifieke aandoeningen.

Iedereen heeft baat bij voldoende bewegen. Maar voor mensen met een chronische aandoening is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Voldoende bewegen is voor deze patiënten soms lastig haalbaar, zij kunnen ondersteuning hierbij goed gebruiken. Als zorgverlener, bijvoorbeeld een praktijkondersteuner, fysiotherapeut, oefentherapeut en leefstijlcoach kun je daar een belangrijke rol in spelen. Met deze informatie kun je patiënten extra uitleg geven over de impact van bewegen op specifieke aandoeningen. Voor de patiënten zelf is er een flyer over het ‘hoe en waarom’ van bewegen.

Het verschilt per chronische aandoening wat verstandig is op het gebied van bewegen en met welke zaken je rekening moet houden. De volgende aandoeningen komen aan bod: kanker algemeen, borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, coronaire hartziekte, hartfalen, beroerte, hoge bloeddruk, diabetes, COPD, astma, obesitas, artrose, depressie en sarcopenie.

Literatuurverwijzing: Kenniscentrum Sport & Bewegen (2021). Bewust bewegen met chronische aandoeningen. Ede: Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Omschrijving