Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Buitenschoolse opvang voor kinderen met een beperking (2007)

behoeften, aanbod, knelpunten en successen

Vanaf schooljaar 2007-2008 wordt het voor basisscholen verplicht om aansluiting met BSO te organiseren als ouders dat wensen. Voor het S(B)O geldt die verplichting – vooralsnog – niet. Wel heeft de Minister van Onderwijs de Tweede Kamer beloofd te onderzoeken of die plicht er ook voor het S(B)O zou moeten komen. Het onderzoek moet aandacht besteden aan knelpunten die de verwezenlijking van geschikte buitenschoolse opvang (en/of volledige dagarrangementen) voor kinderen uit het S(B)O, verhinderen, evenals aan goede voorbeelden.

Dit rapport geeft de resultaten weer van dit onderzoek. Er komen verschillende vragen aan bod en het onderzoek richt zich op allerlei mensen die met BSO en kinderen met een beperking te maken hebben: ouders, experts, BSO-leidsters, enzovoort. Hoeveel ouders zouden gebruik willen maken van dit soort opvang en hoeveel kunnen dat ook werkelijk? Welke knelpunten zijn er die goede BSO voor deze kinderen verhinderen? Zijn er voorbeelden van initiatieven die wél zijn gelukt en wat zijn daar dan de kritische succesfactoren? Hoe zit het met de financiën? Vóór op dergelijke vragen een antwoord gevonden is, uitgesplitst naar verschillende doelgroepen kinderen, kan niet worden bepaald of het zinvol is om scholen (of andere partijen) te binden aan een verplichting om BSO voor deze kinderen te regelen.

Literatuurverwijzing: (2007). Buitenschoolse opvang voor kinderen met een beperking: behoeften, aanbod, knelpunten en successen. Utrecht: Sardes.

Omschrijving