Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Buitenspeelbeleid in gemeenten (2022)

factsheet 2022/18

65 procent van de gemeenten heeft beleid voor buitenspelen: 40 procent specifiek op dit onderwerp en 25 procent als onderdeel van een breder beleidsplan. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder gemeenteambtenaren.

Voor het grootste deel van deze groep is dit beleid niet nieuw. 63 procent had het in de periode 2010-2021 ook al.

Weinig gemeenten monitoren/evalueren hun buitenspeel-beleid
Slechts 21 procent van de gemeenten voeren monitoring en/of evaluatie van hun buitenspeelbeleid uit. Monitoring en/of evaluatie is nodig om vast te kunnen stellen of het buitenspeelbeleid aansluit bij de behoeften van kinderen. En om te bepalen of de doelstellingen van het buitenspeelbeleid worden behaald.

Vragenlijst onder 103 gemeenteambtenaren
De data zijn gebaseerd op antwoorden van 103 gemeenteambtenaren sport. Zij hebben in maart 2022 een vragenlijst ingevuld, die is uitgezet via het panel van Vereniging Sport en Gemeenten. Dit als inventarisatie in het kader van een groter project naar buitenspeelbeleid bij gemeenten.

Lees meer over buitenspeelbeleid van gemeenten in de rapportage ‘Buitenspelen 2020: een verkenning van het beleid in Nederland en Europa’.

Literatuurverwijzing: Tije, T. ten, Willeboordse, M., Singh, A.S., & Slot-Heijs, J.J. (2022). Buitenspeelbeleid in gemeenten: factsheet 2022/18. Utrecht: Mulier Instituut.

Omschrijving

  • Jaar:
    2022
  • Plaats:
    Utrecht
  • Uitgever(s):
    Mulier Instituut
  • Collatie:
    1 p.
  • Mediumsoort:
    Factsheet
  • Trefwoord(en):