Spring naar content
Terug naar de kennisbank

"Conflict asymmetrie en efficacy in sport teams" (2013)

een studie naar het effect van het ervaren van druk op conflict asymmetrie en teamprestatie en de invloed van efficacy op dit effect

Auteur(s): Kim Bokking

Huidig onderzoek richt zich op het effect van het ervaren van druk door teamsporters, op conflict asymmetrie binnen een team en de gevolgen voor de teamprestatie. Ook is onderzocht of de relatie tussen het ervaren van druk en taak- en persoonsconflict asymmetrie wordt gemodereerd door de efficacy van de sporters. Kwantitatieve analyses laten zien dat het ervaren van meer taak- en persoonsconflict asymmetrie leidt tot een verminderde subjectieve teamprestatie. Tegen de verwachting in werd door de teamsporters onder minder druk meer taak- en persoonsconflict asymmetrie ervaren dan wanneer zij meer druk ervoeren. Self efficacy, wat het geloof in eigen kwaliteiten en het in staat zijn deze kwaliteiten op het juiste moment te tonen (Bandura, 1997) betekent, kan beschouwd worden als moderator voor de relatie tussen ervaren druk en persoonsconflict asymmetrie. Teamsporters met meer self efficacy, ervaren minder persoonsconflict asymmetrie dan teamsporters met een lagere mate van self efficacy. 

Literatuurverwijzing: Bokking, K. (2013). "Conflict asymmetrie en efficacy in sport teams": een studie naar het effect van het ervaren van druk op conflict asymmetrie en teamprestatie en de invloed van efficacy op dit effect. Enschede: Universiteit Twente.

Omschrijving