Spring naar content
Terug naar de kennisbank

De opstelling aan de top (2024)

advies over een toekomstbestendige organisatie en financiering van de topsport

Organisatie(s): Nederlandse Sportraad

Om te zorgen dat Nederland zelf bepaalt hoe topsport in ons land er in de toekomst uitziet, is het nodig dat de rijksoverheid en de topsportsector keuzes maken. Nu zijn de topsportprestaties nog uitstekend, maar dat is op langere termijn onzeker door bijvoorbeeld de groeiende invloed van commercie op de sport. Ook de niet optimale omstandigheden voor atleten qua salariëring en toekomstperspectief na de sportcarrière spelen daarbij een rol.

De Nederlandse Sportraad (NLsportraad) zet in op een toekomstperspectief waarin de Nederlandse topsportsector een aantrekkelijk investeringsklimaat creëert voor eerlijke financiers en meerwaarde heeft voor de samenleving op het gebied van gezondheid, welzijn en economie.

Het advies ‘De opstelling aan de top. Advies over een toekomstbestendige organisatie en financiering van topsport’ is op 15 maart 2024 aangeboden aan minister Helder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Leeswijzer
De opbouw van het advies is als volgt. In hoofdstuk 1 schetst de NLsportraad waarom topsport in Nederland nu niet toekomstbestendig is en waarom het noodzakelijk is opnieuw te kijken naar de organisatie en financiering van topsport. De raad gaat daarbij in op de achterliggende oorzaken: wereldwijde ontwikkelingen in de topsport, ontwikkelingen binnen de Nederlandse topsport, vraagstukken in de financiering van topsport en de vraag waarom de overheid moet investeren in topsport (hoofdstuk 2). Vervolgens formuleert de NLsportraad in hoofdstuk 3 zijn beeld van en strategie voor een toekomstbestendige topsport. Ten slotte komt in hoofdstuk 4 de NLsportraad met aanbevelingen voor een toekomstbestendige organisatie en financiering van topsport. 

Literatuurverwijzing: Nederlandse Sportraad (2024). De opstelling aan de top: advies over een toekomstbestendige organisatie en financiering van de topsport. Den Haag: Nederlandse Sportraad.

Omschrijving

 • Jaar:
  2024
 • Plaats:
  Den Haag
 • Uitgever(s):
  Nederlandse Sportraad
 • Collatie:
  49 p. bijl. fig. Met lit. opg.
 • Mediumsoort:
  Rapport
 • Trefwoord(en):