Spring naar content
Terug naar de kennisbank

De plus van bewegen voor ouderen (2017)

een onderzoek naar de voordelen van lichaamsbeweging voor ouderen

Regelmatig bewegen is belangrijk voor de gezondheid, maar naarmate de ouderdom stijgt, wordt steeds minder bewogen. 42 procent van de ouderen voldoet niet aan de Nederlandse norm Gezond Bewegen.

Dit onderzoek is uitgevoerd om de voordelen van lichamelijke beweging voor ouderen op een rij te zetten. De (gezondheids-)voordelen van lichaamsbeweging voor ouderen zijn met behulp van nationale en internationale literatuur bestudeerd. Geconcludeerd wordt dat er veel voordelen zitten aan regelmatig lichamelijk actief zijn.

Er is een indeling gemaakt om deze voordelen in vier categorieën te onderscheiden: de emotionele, de fysieke, de individuele en sociale voordelen van lichaamsbeweging.

Op emotioneel vlak zorgt lichaamsbeweging voor een vergroot gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde, voor een verminderd gevoel van stress en depressie. Daarnaast zorgt lichaamsbeweging ervoor dat het cognitief vermogen van het brein beter behouden blijft en het cognitieve achteruitgang vermindert.

De fysieke voordelen van lichaamsbeweging zijn verbeterde musculoskeletale fitheid (de fitheid van spieren, botten, gewrichten, pezen, zenuwen), verminderd risico op sarcopenie en osteoporose, verminderd valrisico en verminderde kans op chronische ziekten.

De individuele voordelen van lichaamsbeweging zijn verminderde kwetsbaarheid, verbeterde zelfstandigheid, verbeterde uitvoering van algemene dagelijkse levensverrichtingen, verbeterde kwaliteit van leven en een vergroot gevoel van geluk.

De sociale voordelen van lichaamsbeweging zijn dat het leidt tot meer sociaal contact, meer sociale steun en verminderde kans op eenzaamheid.

Literatuurverwijzing: Roelofs, S., & Collard, D.C.M. (2017). De plus van bewegen voor ouderen: een onderzoek naar de voordelen van lichaamsbeweging voor ouderen. Utrecht: Mulier Instituut.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Mulier instituut OUDE-TB-0004 Beschikbaar
Mulier instituut BIEB-691 Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Mulier instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving