Spring naar content
Terug naar de kennisbank

De sociale aspecten van online multiplayer gamen en de ontwikkeling van esport (2018)

sociaal kapitaal in een virtuele wereld

Auteur(s): Arjan Houwers

Online multiplayer gamen en de competitieve variant daarvan, esports, zijn in toenemende mate populair onder jongeren en volwassenen. De centrale vraagstelling van deze masterthesis is in hoeverre online multiplayer gamen bijdraagt aan overbruggend en verbindend sociaal kapitaal en welke invloed speelfrequentie en lidmaatschap van een clan heeft op de mate van sociaal kapitaal. Sociaal kapitaal zijn de hulpmiddelen die in een sociaal netwerk aanwezig zijn en benut kunnen worden door de leden.

Data zijn verzameld onder 206 Nederlandstalige spelers van online multiplayer games. De respondenten is gevraagd naar speelcontext, achtergrondkenmerken en naar de mate waarin zij toegang hebben tot sociaal kapitaal.

Uit de resultaten blijkt onder meer dat 80% van de respondenten het eens of zeer eens is met de stelling dat zij via het online multiplayer gamen sociale interactie hebben met mensen die ze anders niet hadden leren kennen.

Leden van een clan beschikken in het algemeen over meer sociaal kapitaal, maar het gevonden interactie-effect wijst op een compenserende werking van speelfrequentie voor mensen zonder lidmaatschap. Voor spelers zonder lidmaatschap draagt speelfrequentie in grotere mate bij aan mate van sociaal kapitaal dan voor spelers met een lidmaatschap. 

Literatuurverwijzing: Houwers, A. (2018). De sociale aspecten van online multiplayer gamen en de ontwikkeling van esport: sociaal kapitaal in een virtuele wereld. Utrecht: Universiteit Utrecht.

Omschrijving

 • Jaar:
  2018
 • Plaats:
  Utrecht
 • Uitgever(s):
  Universiteit Utrecht
 • Collatie:
  42 p. bijl. fig. tab. Met lit. opg.
 • Mediumsoort:
  Scriptie
 • Trefwoord(en):