Spring naar content
Terug naar de kennisbank

'Een gezonde sportkantine voor exploitanten: een kwestie van samenwerken en doorzetten' (2016)

onderzoek hoe exploitanten te ondersteunen bij de implementatie van een gezond aanbod in hun sportkantine

Uit ervaringen van lokale ondersteuners – zoals JOGG regisseurs, verenigingsondersteuners en kantineondersteuners – blijkt dat pachters, exploitanten en andere commerciële uitbaters niet altijd de stap willen of kunnen maken naar een gezonde sportkantine. Hierdoor krijgen sportverenigingen die gebruik maken van de betreffende accommodaties niet de kans om gezonde voeding aan te bieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om binnensportverenigingen die een sportzaal of –hal huren, of zwemverenigingen die gebruik maken van een commerciële zwemaccommodatie. De lokale ondersteuners hebben onvoldoende zicht op de beweegredenen van de exploitanten om deze stap niet te zetten en te weinig handvatten om gericht ondersteuning te kunnen bieden. In dit kwalitatieve onderzoek zijn de belangrijkste belemmeringen naar boven gehaald, alsook de do’s en don’ts op een rij gezet. Deze moeten de lokale ondersteuners de handvatten bieden om de exploitanten te ondersteunen bij de implementatie van een gezonde sportkantine/gezonde voedingslijn.

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Team: Fit, een initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).  

Literatuurverwijzing: Steenbergen, J., Boers, E., & Lovink, R. (2016). 'Een gezonde sportkantine voor exploitanten: een kwestie van samenwerken en doorzetten': onderzoek hoe exploitanten te ondersteunen bij de implementatie van een gezond aanbod in hun sportkantine. Ede: Kennispraktijk.

Omschrijving