Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Evaluatie van een integrale aanpak: omgaan met complexiteit (2022)

samenvatting van wetenschappelijk ‘debate’-artikel

Voor gezondheidsbevordering worden steeds vaker integrale aanpakken gebruikt: aanpakken die worden uitgevoerd samen met mensen uit de gemeenschap. Maar hoe evalueer je zo’n aanpak? Daarover schrijven onder andere onderzoekers Irma Huiberts, Amika Singh en Dorine Collard van het Mulier Instituut in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

In dit artikel leggen ze uit waarom de traditionele manier van evalueren minder geschikt is voor deze aanpak. Vervolgens stellen ze een nieuwe manier voor, die is ontwikkeld voor de JOGG-aanpak. Aan de hand van die aanpak laten ze zien hoe deze nieuwe manier van evalueren past bij de complexiteit van integrale aanpakken.

Het hele artikel (in het Engels), gepubliceerd op 24 maart 2022 in het wetenschappelijk tijdschrift ‘International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity’ is hier te lezen.

Literatuurverwijzing: Huiberts, I., Singh, A.S., & Collard, D.C.M. (2022). Evaluatie van een integrale aanpak: omgaan met complexiteit: samenvatting van wetenschappelijk ‘debate’-artikel. Utrecht: Mulier Instituut.

Omschrijving