Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Fitkids exercise therapy program (2019)

creating possibilities for youth with chronic medical conditions

Auteur(s): Elles Kotte

Proefschrift over het fitness- en oefenprogramma Fitkids.

Fitkids is een fitness- en oefenprogramma dat speciaal ontwikkeld is voor kinderen en adolescenten met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening in de leeftijd van 6-18 jaar. De kinderen trainen in een groep onder professionele begeleiding van een (kinder)fysiotherapeut. Het programma is geïmplementeerd in ongeveer 165 (kinder) fysiotherapiepraktijken in Nederland. Iedere Fitkids training start met een gezamenlijke warming-up waarin o.a. verschillende (bal)spellen of circuittraining worden gedaan. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag met een individueel trainingsschema waarbij gebruik wordt gemaakt van fitnessapparatuur. De training wordt afgesloten met een gezamenlijke cooling-down. Fitkids heeft als doel het verbeteren van de fysieke en mentale conditie van kinderen met een chronische ziekte of beperking. Het uiteindelijke doel van Fitkids is dat deze kinderen meer gaan bewegen in het dagelijks leven, waarbij de focus ligt op doorstroom naar een reguliere of aangepaste sportvereniging.

Het hoofddoel van dit proefschrift was om te onderzoeken wat de effecten zijn van Fitkids op fysieke fitheid, kwaliteit van leven en dagelijkse fysieke activiteit van kinderen en adolescenten met een chronische ziekte of beperking. Een tweede doelstelling was het onderzoeken van de klinimetrische eigenschappen van de Fitkids Treadmill Test (FTT) en het beschrijven van geslachts- en leeftijdsgerelateerde referentiewaarden voor deze test voor normaal ontwikkelde kinderen en adolescenten.

Literatuurverwijzing: Kotte, E.M.W. (2019). Fitkids exercise therapy program: creating possibilities for youth with chronic medical conditions. Almelo: E.M.W. Kotte.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Mulier instituut GEZO-0131 Uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Mulier instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving